Početna » ОГЛАСИО СЕ ПИО ФОНД О ЖЕНАМА У СРБИЈИ КОЈЕ ИДУ У ПЕНЗИЈУ: Ово је јако битно да сви грађани знају

ОГЛАСИО СЕ ПИО ФОНД О ЖЕНАМА У СРБИЈИ КОЈЕ ИДУ У ПЕНЗИЈУ: Ово је јако битно да сви грађани знају

Године живота за одлазак у старосну пензију се не гледају ако осигураник има навршених 45 година стажа

од Паланка данас
0 Коментар

Од 1. јануара 2024. године важи ново правило за пензионисање жена. Наиме, старосна граница се померила те ће жене одсад у пензију одлазити са навршене 63 године и 8 месеци живота и 15 година стажа осигурања. У односу на прошлу годину, старосна граница је померена за два месеца, а померање ће се наставити и у наредној деценији, све док се не изједначи старосна граница за оба пола.Према закону о пензијском и инвалидском осигурању измењеном 2014. године, предвиђено је да се до 2032. године женама годишње повећава временски период за одлазак у пензију за два до шест месеца, све док се не стигне до границе од 65 година живота. Петнаестогодишњи стаж остаје непромењени услов за све то време.

Године живота за одлазак у старосну пензију се не гледају ако осигураник има навршених 45 година стажа. Тада се може пензионисати без бриге о старосној граници. Ово правило важи за оба пола, пише на сајту ПИО Фонда. Једини услов јесте да су им послодавци све време током 45 година редовно уплаћивали доприносе. Зато би на време требало проверити М-4 образац. Листинг са подацима о стажу и зарадама можете добити и у филијали уз личну карту, бесплатно.

Превремена пензија

Од 2024. године важе нова правила и за превремено пензионисање. Док се током 2023. могло отићи у пензију већ са 59 година и 6 месеци и 40 година радног стажа, ове године је потребно напунити равно 60 година, док услов за године стажа остаје исти.

ПИО Фонд још појашњава да право на старосну, односно превремену старосну пензију се признаје, у правилу, по престанку осигурања од дана испуњења услова, а највише шест месеци уназад од дана подношења захтева.

Када се умањује превремена пензија?

Према званичним подацима, превремена старосна пензија се трајно умањује за 0,34 одсто за сваки месец који недостаје до навршених 65 година живота (жене у 2024: до 63 године и осам месеци), с тим да умањење не може бити веће од 20,4%.

Осигураницима којима се, по основу рада на пословима на којима се стаж осигурања рачуна са увећаним трајањем, снижава старосна граница, умањење превремене старосне пензије се рачуна до те, снижене старосне границе, објашњено је на сајту ПИО Фонда.

Висина пензије у 2024.

Минимална пензија у Србији у 2024. години, након јануарског увећања од 14,8 одсто, износи 23.684 динара.

Просечна пензија за јануар 2024. године износи око 45.700 динара. Највиши износ пензије за јануар 2024. године износи 229.745,34 динара.

Минимална месечна примања добија око 138.000 пензионера у Србији. Најнижу пољопривредну пензију од 19.600 динара, прима око 96.000 пензионера, док око 205.000 њуди прима мање од минималног износа.

У оквиру представљања развојног програма Србије названог „Скок у будућност“ председник Србије Александар Вучић најавио је додатна повећања пензија, односно да ће до 2027. године просечна пензија бити 650 евра.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept