Početna » ОГЛАСИО СЕ СЕКТОР ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ: Донета хитна мера поводом великог броја пожара

ОГЛАСИО СЕ СЕКТОР ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ: Донета хитна мера поводом великог броја пожара

СЕКТОР за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова, имајући у виду повећан број пожара на отвореном, хитно је наложио, преко својих организационих јединица, ступање у контакт са командантима штабова за ванредне ситуације и иницирао хитне седнице локалних штабова за ванредне ситуације на којима ће чланови бити упознати са тренутном ситуацијом везаном за повећање броја пожара на отвореном простору, опасностима које могу настати и на којима ће се предложити и покренути спровођење мера и активности за заштиту живота и имовине.

од Паланка данас
0 Коментар

Помоћник начелника Управе за ватрогасно-спасилачке јединице Сектора за ванредне ситуације Милош Миленковић је прецизирао да ће мере подразумевати обилазак свих насељених места и упозоравање становништва да поштују законске одредбе о забрани спаљивања на отвореном простору.Наложено је, како је истакао, и да се провери исправност механизације субјеката од посебног значаја за заштиту и спасавање која би се могла ангажовати у случају потребе на гашењу пожара на отвореном простору.

Миленковић је нагласио да су од почетка фебруара на територији Републике Србије евидентирана 1.492 пожара на отвореном простору, што је енормно повећање у односу на исти период прошле године, када је оваквих пожара било 226.

– Само током викенда на територији Републике Србије евидентирано је 466 пожара на отвореном простору, док је прошле године у истом периоду било 60 ових пожара –  додао је Миленковић и подвукао да су сви пожари захваљујући надљудским напорима ватрогасаца-спасилаца угашени.

Он је упозорио да се пожари на отвореном простору веома брзо шире и захватају велике површине, због чега представљају реалну опасност по настанак веће материјалне штете на грађевинским објектима, објектима инфраструктуре и на шумским комплексима, али и реалну опасност по животе грађана.

Додао је да је за гашење ових пожара неопходно ангажовање и великог броја припадника ватрогасно-спасилачких јединица.

– На локализацији и ликвидацији пожара на отвореном простору само у току фебруара евидентирано је 3.795 ангажовања припадника ватрогасно-спасилачких јединица са 519 ватрогасних возила – казао је Миленковић.

Он је подсетио да је Законом о заштити од пожара забрањено спаљивање остатака стрних усева, спаљивање смећа на отвореном простору и спаљивање биљних остатака и да је за то запрећена казна за правна лица од 300.000 до 1.000.000 динара, а за физичка лица 10.000 динара.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept