ОКАЧИЛА СИ ЦРНО БЕЛУ ФОТКУ, АЛИ ЗНАШ ЛИ ШТА ТО ЗАПРАВО ЗНАЧИ?

Иако кампања „Црно-бели изазов” позива на солидарност са жртвама насиља, стручњаци истичу да жене често не пружају подршку једна другој у тешким ситуацијама.

Да ли сте знали да је током протекле године око 500 жена у Турској страдало у породичном насиљу? Јесте ли чули да је у току првих седам месеци ове године 15 жена у Србији убијено од стране ближњег свог – мужа, оца и брата, као и да је у протеклих десет година више од 320 жена завршило због тога у читуљи? Да ли сте окачили своју црно-белу фотографију на „Инстаграму”, „Твитеру” или „Фејсбуку” и испод ње ставили хештег „жене подржавају жене” и „изазов прихваћен”? Ако вам није јасно какве везе има ова статистика фемицида са „црно-белим” изазовом, коме се до сада одазвало више од пет милиона корисница социјалних мрежа, нисте једини.

Један број жена поставља црно-беле фотографије јер мисли да оне значе путовање у бољу прошлост, друге су убеђене да се на овај начин симболично одаје пошта жртвама вируса корона, а треће мисле да је у питању кампања подршке женама које бију битку са карциномом дојке. Међутим, придруживање изазову „Жене подржавају жене” везује се првенствено за пружање солидарности са 500 турских жена које су током 2019. године изгубиле живот у породичном насиљу.

И док маркетиншки стручњаци оцењују да је ово још једна кампања која није „комуницирана” на добар начин, јер је форма поново однела победу над суштином – као у случају „леденог изазова”, због кога су се особе широм света поливале кофом ледене воде, сметнувши са ума чињеницу да би оболелима од амиотрофичке латералне склерозе више помогли симболичном новчаном донацијом – они који раде са жртвама породичног насиља истичу да жене најчешће нису солидарне са женама које трпе насиље.

Извор Политика

Image by EagleworX from Pixabay

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/okacila-si-crno-belu-fotku-ali-znas-li-sta-to-zapravo-znaci/

1 comment

    • Cana on 12/08/2020 at 21:25

    Nasilje trpe svi kako žene tako i ljudi a najviše deca.Problemi su u vaspitanju omladine,nema kulturno obrazovanog i dečijeg programa.Na televiziji rijaliti i nasilje.Mladi i stari razmišljaju da je bolje biti iskvaren jer bolje prolaziš u životu a to nas vodi u propast.Moraće država nešto da učini inače neće biti dobro po nas.

Komentari su onemogućeni.