петак, јун 21, 2024
Početna » ОКО 40 ОДСТО РОДИТЕЉА НЕ ПРЕВОЗИ ДЕЦУ У АУТОМОБИЛУ НА ПРОПИСАНИ НАЧИН

ОКО 40 ОДСТО РОДИТЕЉА НЕ ПРЕВОЗИ ДЕЦУ У АУТОМОБИЛУ НА ПРОПИСАНИ НАЧИН

Начелник Управе саобраћајне полиције МУП-а, пуковник Славиша Лакићевић изјавио је данас да око 40 одсто родитеља у Србији не превози децу аутомобилима на прописани начин и да статистика показује да сваке године има све више прекршајних пријава за небезбедно и непрописно превожење најмлађих.

од Паланка данас
0 Коментар

Он је за Танјуг казао да је прошле године поднето око 4.200 прекршајних пријава родитељима и возачима који нису децу превозили на безбедан начин.„Овај податак нам говори да морамо још много да радимо на унапређењу безбедности деце у вожњи. То нам је и један од главних циљева стратегије безбедности саобраћаја до 2030. године“, рекао је Лакићевић.

Он је нагласио да је и приоритет у раду саобраћајне полиције и МУП-а да до 2030. буде нула погинуле деце у саобраћају.

Према речима Лакићевића, у Србији је током прошле године погинуло десетеро деце, а претходних година је било чак и 12 смртних случајева годишње.

„Просечно, од 2019. до ове године у саобраћају на нашим путевима, гине десеторо деце, што опет говори да морамо да се запитамо шта је то с нама, шта је то са људима, који и даље, поред свих наших апела и превентивних, али и репресивних активности у контроли саобраћаја и даље не превозе децу на прописан и безбедан начин“, рекао је Лакићевић током бесплатне доделе 340 ауто седишта за малишане са општине Звездара, које је обезбедила Агенција за безбедност саобраћаја Србије у сарадњи са том градском општином.

Лакићевић је апеловао на све учеснике у саобраћају да поштују саобраћајне прописе, јер једино тако може да се унапреди и безбедност деце у саобраћају.

Он је навео и податак да да појас на предњем седишту у Србији везује негде око 80 одсто људи, а на задњем свега 16 одсто.

Најавио је и да ће МУП у овој години покренути и националну кампању за безбедности саобраћаја у којој ће се укључити, поред свих субјеката безбедности саобраћаја, и бројни спортисти и јавне личности, као и носиоци државне власти како би се помогло да се промени став свих учесника саобраћаја и унапреди поштовање саобраћајних прописа.

Како је рекао, казне за неодговорне родитеље и возаче који превозе децу аутомобилом на непрописан начин зависе од тога како се деца превозе, односно да су оне ако се не користи седиште 5.000 динара, уколико се превози дете на месту које није предодређено за седење санкција је од 100 до 120 хиљада динара, а уколико превозите дете на предњем седишту она је од 20 до 40 хиљада динара и од пет до седам казнених поена за возаче.

Лакићевић је додао и да се пише и нови закон о безбедности саобраћаја, да би он требало да буде завршен до краја ове календарске године и да ће у њему неке санкције бити пооштрене.

„Ми смо прошле године поднели историјски највећи број санкција – 1.401.000 прекршајних пријава за неодговорне учеснике у саобраћају, али опет нисмо имали резултате како је очекивано. Наравно резултат је био бољи него годину дана пре, јер смо имали 53 мање изгубљених живота него 2022. Имали смо и мање незгода и мање повређених лица и страдале деце“, рекао је Лакићевић.

Додељене награде победницима такмичења „Шта знаш о саобраћају?“

Генерални секретар Ауто-мото савеза Србије (АМСС) Милан Николић изјавио је данас, на додели награда најбољим основцима, учесницима такмичења „Шта знаш о саобраћају“, да је и ове године више од 300.000 основаца учествовало на том такмичењу и едукацији о саобраћајним прописима.

Ово такмичење за ученике основних школа, 55. по реду, организовао је АМШ, а победници ће представљати Србију на европском такмичењу у организацији Светске аутомобилске федерације (ФИА).

„Победници ће представљати Србију на европском ФИА такмичењу, а ми смо две године за редом европски прваци. Све земље кроз своје ауто-мото савезе организују, као и ми, преко Министарства просвете и удружења наставника, такмичења ‘Шта знаш о саобраћају'“, истакао је Никоћ за Танјуг.

Он је напоменуо да је њихов циљ да се деца упознају са саобраћајним прописима кроз игру, забаву, као и да у њима пробуде такмичарски дух, и додао да их кроз њихов труд и резултате вредно награде.

„Велика је одговорност на такмичарима ове године, после два пута за редом освајања Европе. Циљ нам је да, пешаци и бициклисти и возачи, поштују саобраћајне прописе и да схвате саобраћај што озбиљније“, поручио је Николић.

Према његовим речима, едукација деце је најважнија зато што су они у животном добу када најлакше уче, када најбрже упијају и да ово што науче у овом периоду живота, то им остаје за цео живот.

„Више од 300.000 дечака и девојчица у Србији прође кроз ово такмичење, а учествују и у тестовима. Најбољи су данас овде са нама, њима смо уручили награде и поносно их пратимо у Париз“, закључио је Николић.

Начелник Управе саобраћајне полиције Славиша Лакићевић истакао је да 55 година традиције такмичења чини овај пројекат једним од најдугорочнијиих када је реч о безбедности саобраћаја у Србији.

„Ово је још један у низу превентивних пројеката које Ауто-мото савез, Министарство унутрашњих послова, али и сви други субјекти безбедности саобраћаја покрећу. Деца су нам приоритет, не само Министарству унутрашњих послова, него и Влади Србије јер су они једна од најрањивијих категорија учесника у саобраћају“, навео је он.

Лакићевић је напоменуо да је добро да деца кроз игру уче прописе, као и да унапређују знања у саобраћају и додао је да је едукација младих у саобраћају пресудна.

„Морам да кажем да је Закон о безбедности саобраћаја прописао читав низ субјеката који су за унапређење безбедности саобраћаја. Заправо, породица је ту први основ свега, након тога предшколске и школске установе, наравно и факултети, министарства и сви други“, указао је он.

Лакићевић је истакао да су деца приоритет, зато што су најугроженија, најосетљивија категорија и возачи их најмање уочавају, као и да су њихове способности за учешће у саобраћају ограничене због година.

„Ми у Министарству ћемо дати максимум да наша деца буду безбедна на путевима и то је наш приоритет“, казао је он.

Награде најбољим основцима осим Николића и Лакићевића, уручили су и председница Друштва наставника техничког образовања Србије Александра Грујић Јанкулоски и председник Скупштине Градске општине Савски венац Страхиња Кукић.

Такмичари са највише знања и вештина који су у финалу освојили највећи број поена су Ива Лукић, Николина Ђорђевић, Филип Фара и Сава Гавриловић.

Овогодишње 55. такмичење “Шта знам о саобраћају?“ одржано је уз институционалну подршку Министарства просвете и Министарства унутрашњих послова Србије.

У организацији такмичења учествовали су АМШ и Друштво наставника техничког образовања Србије, а допринос реализацији пружили су и ГО Савски венац и АМС Осигурање.

Ови златни основци ће Србију представљати на европском такмичењу, које се ове године одржава у септембру, у Паризу, у Француској, у организацији ФИА.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept