Početna » ОЛАКШИЦЕ ДО НЕМАЧКОГ ПАСОША, А ЧАК И ДВОЈНОГ ДРЖАВЉАНСТВА: Кад ће Срби моћи да аплицирају?

ОЛАКШИЦЕ ДО НЕМАЧКОГ ПАСОША, А ЧАК И ДВОЈНОГ ДРЖАВЉАНСТВА: Кад ће Срби моћи да аплицирају?

Не само да ће странци брже добијати немачки пасош, већ ће бити могуће и двојно држављанство

од Паланка данас
0 Коментар

Од априла ће Немачка омогућити двојно држављанство, као и брже добијање пасоша за странце који тамо живе. Ево прегледа шта се мења и шта то значиНемачки Бундестаг овог петка треба да изгласа закон о лакшем добијању немачког држављанства. Правила ће ступити на снагу од априла.

Не само да ће странци брже добијати немачки пасош, већ ће бити могуће и двојно држављанство које је до сада било начелно забрањено.

Тако ће Влада Олафа Шолца – коју, осим његових Социјалдемократа, чине и Зелени и Либерали – окончати деценије тврде демохришћанске логике према којој се приврженост Немачкој морала доказивати одрицањем од претходног држављанства.

Опозиција и сада бесни, наводећи да власти желе да деле немачки пасош у „бесцење“, подсећа Време.

Садашња Влада се, пак, руководи објашњењењем да је Немачкој хитно потребно да привлачи способне радне људе из целог света, уколико не жели да прокоцка благостање.

„Двојно држављанство није само економски смислен инструмент за привлачење стручне радне снаге, већ и закаснело признање за велике заслуге људи са имиграционом историјом у Немачкој“, рекао је посланик Социјалдемократа Адис Ахметовић, чији су родитељи деведесетих избегли у Немачку из Босне.

Рачуна се да од око 12 милиона странаца који живе у Немачкој отприлике половина већ сада испуњава нове олакшане услове за држављанство.

Шта се мења у правилима

Двојно држављанство су до сада могли да добију само држављани земаља чланице ЕУ или Швајцарске. Изузетак су били држављани земља које не отпуштају грађане из држављанства, рецимо Мароко.

За неколико месеци и држављани Србије ће моћи да аплицирају за немачко држављанство а да не морају, што је до сада био услов, да се одрекну српског.

Од априла ће захтев за немачко држављанство моћи да се поднесе после пет година боравка у земљи, уместо досадашњих осам.

У „посебним случајевима“, захтев ће моћи да се поднесе већ после три године. Рецимо, уколико неко покаже изузетан напредак у језику, на послу или у школи, или се ангажује волонтерски у неким организацијама.

Деца дошљака рођена у Немачкој аутоматски ће добијати држављанство, уколико им родитељи живе у земљи барем пет година. То важи и за децу избеглица.

Генерација старих гастарбајтера који су одлазили у Западну Немачку педесетих и шездесетих неће морати ни да полаже језички тест – довољно је да се споразумева на немачком.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept