Početna » ОЛАKШИЦЕ ЗА СВЕ ГАСТАРБАЈТЕРЕ СУ УСВОЈЕНЕ: Ево како сада можете доћи до НЕМАЧKОГ ПАСОША, све је једноставније

ОЛАKШИЦЕ ЗА СВЕ ГАСТАРБАЈТЕРЕ СУ УСВОЈЕНЕ: Ево како сада можете доћи до НЕМАЧKОГ ПАСОША, све је једноставније

За стицање држављанства и даље важе услови који се односе на привредну и демократску интегрисаност појединца у немачко друштво

од Паланка данас
0 Коментар

Странац који је у Немачкој боље интегрисан убудуће ће лакше долазити и до немачког пасоша. Влада је у среду усвојила нацрт закона који не само што олакшава услове за натурализацију, већ дозвољава и поседовање вишеструког држављанства.Али за стицање држављанства и даље важе услови који се односе на привредну и демократску интегрисаност појединца у немачко друштво.

Влада реформом, између осталог, жели да учини Немачку привлачнијом за страну радну снагу. Истовремено, закон треба да подстакне бољу интеграцију странаца и њихово саживљавање са заједницом.

У начелу, странци ће већ након пет година боравка имати право да затраже немачки пасош. Kо жели држављанство, мора да покаже приврженост вредностима либералног друштва.

Из тих су погодности зато изричито изузети они који су из антисемитских или расистичких побуда учинили кривична дела. Услов је и да кандидат може, по правилу, да се издржава без социјалне помоћи.

Фезер: Нацрт закона кључан за очување конкурентности Немачке

Министарка унутрашњих послова Ненси Фезер је нацрт закона описала као кључан за очување конкурентности Немачке.

– Ми смо усред глобалне утакмице за најбоље умове, изјавила је Фезерова у среду за портал Редакцијска мрежа Немачке (РНД).

– Најбоље умове ћемо привући само ако у блиској будућности они у потпуности постану део нашег друштва, рекла је министарка.

За људе који су у Немачку долазили до седамдесетих година прошлог века као гастарбајтери важиће једноставнија правила.

Исто важи и за раднике по уговору који су до 1990. дошли у некадашњу Источну Немачку. Обе групе су раније добијале мало прилике за интеграцију, објаснила је Фезерова.

Они сада више неће бити обавезни да раде писане тестове из језика, већ само да докажу да у свакодневници могу да разумеју немачки без већих проблема.

У Немачкој сада, према подацима министарства унутрашњих послова, око 14 одсто становништва нема немачки пасош, што је више од 12 милиона људи. Међу њима је и око 5,3 милиона који су у Немачкој најмање 10 година.

– За нашу демократију уопште није добро ако део становника, који је овде код куће и који је пустио корење, не може да учествује у политичком одлучивању, закључила је министарка.

После одлуке владе, нацрт иде у Бундестаг, и после зеленог свиетла посланика може да ступи на снагу.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept