ОЛУЈА ПРАЋЕНА ГРАДОМ И ЈАКИМ ПЉУСКОВИМА СТИЖЕ ВЕЧЕРАС

Републички хидрометеоролошки завод издао је данас упозорење на обилне падавине увече и током ноћи, са јаком грмљавином, олујним ветром и појавом града.

Увече и током ноћи очекују се краткотрајне временске непогоде са обилним падавинама – више од 20 мм за три сата – као и са јаким грмљавинама, олујним ветром, као и појавом града, нарочито у северним, западним и централним деловима земље.

Како се наводи у упозорењу, у понедељак и уторак у већини места ће за 24 сата пасти од 20 до 30 мм кише, локално и више, нарочито у централним и јужним крајевима.

И на подручју Београда увече и током ноћи у појединим деловима града очекују се обилне падавине, са количином већом од 20 мм за три сата, локално и више, а могуће су и краткотрајне временске непогоде.

РХМЗ упозорава и да ће у поендељак и уторак бити у порасти мањи бујични водотоци на сливовима Јадра, Колубаре са притокама, Јасенице, Кубршшнице, Лепенице и Ресаве, као и на горњем делу слива Западне Мораве, са могућношћу локалних изливања.

За централни, северни и западни део Србије данас је на снази наранџасти метео аларм.

То значи да су прогнозиране опасне временске појаве, таквог интезитета да могу проузроковати материјалну штету и бити опасне по људе и животиње.

У ПОНЕДЕЉАК НЕСТАБИЛНО И СВЕЖИЈЕ, МЕСТИМИЧНО СА КИШОМ

У Србији ће у понедељак бити променљиво облачно, нестабилно и свежије, местимично са кишом и локалним пљусковима са грмљавином, нарочито у западним и централним крајевима, док ће на југу током преподнева бити углавном суво.

Ветар ће бити слаб и умерен, западни и северозападни. Јутарња температура од 14 до 19 Ц, највиша дневна од 23 Ц на северу и западу до 28 Ц на југу и истоку, саопштио је Републички хидрометеоролошки завод.

У Београду ће бити претежно облачно, нестабилно и свежије са кишом и пљусковима са грмљавином, уз слаб и умерен западни и северозападни ветар.

Јутарња температура око 19 Ц, највиша дневна око 24 Ц.

Према прогнози за наредних седам дана, у Србији се очекује променљиво облачно и нестабилно, местимично са кишом и локалним пљусковима са грмљавином, углавном у централним и јужним крајевима Србије.

Дневна температура биће мало испод и око просечних вредности, које су за трећу декаду јула од 26 до 29 Ц

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/oluja-pracena-gradom-i-jakim-pljuskovima-stize-veceras/