ОПРЕЗНО СА ХРАНОМ ТОКОМ ЛЕТЊИХ МЕСЕЦИ

Цревне заразне болести јављају се током целе године, али највећи број оболелих региструје се током летњих месеци. Једна од најчешћих цревних болести које се јављају лети је салмонелоза, коју карактеришу мучнине, повраћање, проливи.

Лекари упозоравају на то да у неким случајевима може да дође до дехидратације организма, сепсе, па чак и до смртног исхода. Разлог за настанак тегоба је тровање поквареним намирницама, а главни кривац су термички необрађена јаја.

Најбоља превенција цревних заразних болести је безбедна припрема хране, то јест безбедно руковање намирницама и редовно прање руку и одржавање личне хигијене. Како би спречили контаминацију хране, радне површине, прибор и руке особе која припрема храну морају да буду чисте. Салмонеле најчешће доспевају у кухињу путем термички необрађене живине, делова живине и њиховим изнутрица, преко термички необрађеног и млевеног меса, рибе и морских плодова и на љусци јаја и у јајима. Посебну пажњу треба обратити на мирис, изглед и боју при куповини намирница, на начин паковања, избегавати додир са другим животним намирницама.

Јаја треба куповати само у неломљивим кутијама, а разбијено јаје, беланце и жуманце, треба држати далеко од других животних намирница. Не саветује се конзумирање ровитих, некуваних и непечених јаја, а све намирнице у које се убацују јаја потребно је добро термички обрадити, односно скувати или испећи. Салмонеле се брзо размножавају на собној температури, у млаким јелима, али се не размножавају у фрижидеру, зато фрижидер треба укључити на нижи степен хлађења, не више од 4° Ц, не претрпавати га храном и не отварати га често,

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/oprezno-sa-hranom-tokom-letnjih-meseci/