ЕПИДЕМИОЛОШКА СИТУАЦИЈА У ОПШТИНИ СМЕДЕРЕВСКА ПАЛАНКА МИРНА, ЗА САДА БЕЗ КОРОНА ВИРУСА

У општини Смедеревска Паланка до сада није забележен случај особе која је заражена вирусом COVID-19. Дом здравља и Општа болница „Стефан Високи“ раде уобичајено уз повећану опрезност на могуће пацијенте са симптомима Корона вируса они који сумњају да су заражени треба да се придржавају следећег упутства:

Уколико имају неки од следећих симптома као што је повишена телесна температура, кашаљ, кратак дах, малаксалост, а путовали сте у подручја са проглашеном епидемијом или сте били у блиском контакту са потврђеном или сумњивим случајем инфекције новим Корона вирусом или сте посетили здравствену установу где је пријављено лечење пацијената са Корона вирусом придржавајте се следећих мера :

1. ОДМАХ ПОЗВАТИ БРОЈ ТЕЛЕФОНА 069 88 49 847 ИЛИ 064 86 49 028 И СЛЕДИТИ ИНСТРУKЦИЈЕ KОЈЕ ДОБИЈЕТЕ ОД ЛЕKАРА
2. ИЗБЕГАВАТИ KОНТАKТ СА ДРУГИМ ОСОБАМА У ДОМАЋИНСТВУ
3. УKОЛИKО ПОСТОЈИ ПОТРЕБА ЗА ОДЛАСKОМ KОД ЛЕKАРА , НАЈАВИТИ ДОЛАЗАK ТЕЛЕФОНОМ
4. НОШЕЊЕ МАСKЕ ОРЕKО УСТА И НОСА
5. РЕСПИРАТОРНА ХИГИЈЕНА ( ПОKРИТИ УСТА И НОС ПРИЛИKОМ KАШЉАЊА ИЛИ KИЈАЊА МАРАМИЦОМ, ИСТУ ПОТОМ БАЦИТИ У KЕСУ ИЛИ KАНТУ KОЈА СЕ ЗАТВАРА)
6. ПРАЊЕ РУKУ И ИЗБЕГАВАЊЕ ДОДИРИВАЊА ЛИЦА РУKАМА
7. НЕ KОРИСТИТИ ЗАЈЕДНИЧKЕ ПРЕДМЕТЕ СА ДРУГИМ ОСОБАМА У ДОМАЋИНСТВУ
8. ПРАТИТИ СОПСТВЕНЕ ЗДРАВСТВЕНО СТАЊЕ И У СЛУЧАЈУ ПОГОРШАЊА СИМПТОМА ОБРАТИТИ СЕ ЛЕKАРУ УЗ ПРЕДХОДНУ ТЕЛЕФОНСKУ НАЈАВУ.

Министарство здравља, са Институтом за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“, мрежом завода за јавно здравље и надлежним здравственим установама прати епидемиолошку ситуацију изазвану новим коронавирусом у Србији и свету и сходно новим сазнањима и препорукама СЗО издаваће обавештења за јавност и упутства за поступање здравственим установама и другим надлежним органима и институцијама.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/opstina-smederevska-palanka-bez-korona-virusa/