Početna » ОРГАНИЗОВАНИ ПРЕВОЗ ДЕЦЕ МОГУЋ САМО СА ПОЈАСЕВИМА НА СВИМ СЕДИШТИМА

ОРГАНИЗОВАНИ ПРЕВОЗ ДЕЦЕ МОГУЋ САМО СА ПОЈАСЕВИМА НА СВИМ СЕДИШТИМА

од Паланка данас
0 Коментар

Агенција за безбедност саобраћаја поводом почетка школске године још једном подсећа организаторе организованог превоза деце на услове које морају да испуне возачи и возила којим се врши организовани превоз деце. Како наводе, организатор је дужан да најкасније 48 часова пре отпочињања превоза обавештава надлежни орган унутрашњих послова о превознику, месту и времену поласка, броју ангажованих аутобуса, броју ангажованих возача аутобуса и броју пријављене деце и других лица која учествују у извођењу путовања.

Услови које мора да испуњава возач који обавља организовани превоз деце прописни су Правилником о начину обављања организованог превоза деце, а подразумевају да возач мора имати најмање 27 година, да је психофизички способан да безбедно управља возилом, да има лекарско уверење о способности које није старије од годину дана, да је пре започињања радног дана у којем се обавља превоз користио дневни одмор у непрекидном трајању од најмање 11 часова, као и да поседује возачку дозволу одговарајуће категорије и квалификациону картицу возача за обављање послова професионалног возача.

Организовани превоз деце обавља се аутобусом који поседује потврду о техничкој исправности возила не старију од 30 дана и који има исправне сигурносне појасеве за сва декларисана седишта.

Агенција подсећа да приликом обављања организованог превоза деце превоз се не сме започети уколико сва деца нису прописно везана сигурносним појасем.

Такође, подсећају да група од тридесеторо деце мора имати најмање једног групног пратиоца у саобраћају, док је за групу већу од тридесеторо деце потребно да буде присутно најмање два групна пратиоца.

Законом о безбедности саобраћаја на путевима брзина аутобуса којим се организовано превозе деца ограничена је на 70 км/х, а на ауто-путу на 90 км/х.

Према подацима Агенције за безбедност саобраћаја у Србији у последње три године као путници у аутобусу страдало је осамдесетпеторо деце.

Извор: Танјуг

Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept