ОШ „ОЛГА МИЛОШЕВИЋ“: ОБРАЗУЈМО СЕБЕ И ДРУГЕ, ДА БИ СПАСИЛИ НАШУ ПЛАНЕТУ ЗЕМЉУ

Дан планете Земље је установљен  22.04.1970. године у САД-у, да би 1992.године, била донета одлика на конференцији УН о заштити животне средине  у  Рио де Жанеиру о обележавању овог дана.  Широм света се тог дана организују различите акције и манифестације које имају за циљ подизање свести о неопходности чувања и заштите наше планете Земље. Сваке године овај значајан датум обележавамо у нашој школи. Ове године на мало другачији начин и то низом активности у Google учионицама.

Да ли је довољан један дан за планету Земљу? Наравно да није! Сваки дан би требало да буде посвећен за добробит наше планете Земље!

Сваким даном, све више, је видљива сва прљавштина цивилизације. Стигли смо до руба пропасти, пре свега нашим себичним понашањем  и небригом за све што нас окружује. Мислимо да смо господари наше планете.и да можемо да уништавамо све да би удовољили нашим амбицијама. Све нам је мало, постали смо бахати  и немарни. Уништавање природе, драматично загађење животне средине, нерационално коришћење природних богатстава,изумирање биљака и животиња.

Природа нас је опоменула, пославши нам  невидљивог, који прети  нашем здрављу и животу. Зауставио нас је у пуној брзини. Зауставили смо се , не верујући шта нам се догађа. Питање је- где толико журимо? Сада је тренутак да размислимо и да донесемо праве одлуке,  да  мењамо еколошку свест и навике,  да повећамо одговорност  људи за угроженост животне средине.

Зато би било добро да, док сте код својих кућа, размислите како би ви могли да својим понашањем и сопственим примером подучите  старије да смање лош утицај на природу.

Како да се одужимо природи док смо у својим домовима, јер наша планета Земља је наш дом!

Ево неколико препорука како то можемо да урадимо:

-Штедите електричну енергију

-Рационално користите воду

-Не користите пластичне кесе

-Рециклирајте

ЗДРАВЉЕ НАМ ЈЕ НАЈБИТНИЈЕ!

 ОБРАЗОВАЊЕ ЈЕ ТАКОЂЕ ВАЖНО!

ОБРАЗУЈМО  СЕБЕ И ДРУГЕ, ДА БИ СПАСИЛИ НАШУ ПЛАНЕТУ ЗЕМЉУ!

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/os-olga-milosevic-obrazujmo-sebe-i-druge-da-bi-spasili-nasu-planetu-zemlju/