ОШ „ВУК КАРАЏИЋ“ НА САЈМУ НАУКЕ

На Београдском сајму отворен 12. Фестивал науке који ће заинтересовани моћи да посете до 2. децембра. У три хале учествује чак 60 институција, а понуђено је најзанимљивије из разних области „Кључ будућности“, „Планета или пластика“, „Свемирска одисеја“, „Од хране до молекула“ – неке су од тема које су се нашле на овогодишњем фестивалу названом „Земља будућности“.

Првог дана фестивала ову манифестацију су посетили и ученици ОШ „Вук Караџић“ из Смедеревске Паланке.  Фестивал је посестило око стотинак ученика од 5. до 8. разреда са својим наставницима.

Експерти тинејџери, млади иноватори и будући научници, смештени у хали 3А, посетиоце воде у свет роботике и физике. Показују како је могуће управљати аутићима уз помоћ гласа или покрета руке, али и сазнати како је могуће горети, а не опећи се. Ту је и „рецепт“ за стварање музике без инструмента, само уз помоћ светла и сенке.

Много пажње на 12. фестивалу науке посвећено је заштити животне средине, као и упознавању деце са Земљом, па ће посетиоци моћи да виде како пред њиховим очима нестаје биоразградива пластика.

Када се дође до свемира, ето могућности за пад у црну рупу, или да се, уз помоћ сувог леда, направе комете. Виртуелна реалност води у посету комшијским планетама.

Све који су дошли у халу 3 сачекала је Клеопатра и заинтересоване подучавала писању хијероглифа. Након приче римског легионара, једна девојчица је питала: „Зашто носиш сукњицу?“

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/os-vuk-karadzic-na-sajmu-nauke/