ОСЕТИТЕ „МОЋ МУЗЕЈА“ У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИ

Као и претходних и ове године Народни музеј  у Смедеревској Паланци ће учествовати у манифестацији „Музеји за 10“. ICOM Serbia Muzeji za 10

Од 14. до 20. маја очекује вас богат садржај у музеју и Галерији савремене уметности.
Вежите се, почињемо!
14.05. Ноћ музеја – Моћ музике „Плаво и црвено“,
19 часова, зграда музеја
Музичко сценски перформанс у оквиру изложбе „Музика пријатељевих корака“
Аутори: Бојан Маринковић, Петар Декић
16. 05. Моћ је у људима? Или о господарењу временом,
19 часова, зграда музеја
Одакле извире моћ којом музеј, као магично огледајуће средство неповратно зароњено у прошлост, преобажава нас и своје садржаје у нешто што је данашње, свакидашње? Одговор је само једна реч: људи.
Аутор: Петар Декић
17. 05. Моћ музеја – моћ људи: Случај домар,
20 часова у Галерији савремене уметности
Сада је прилика да се покаже снага институције која у пракси мења формалне и правне оквире једне установе, али и могућност да запослени својом „моћи“ утичу на музејску „околиш“ и њене програме.
Аутори: Биљана Живковић, Стеван Мартиновић
18. 05. Музеј и политике моћи
19 часова, зграда музеја
Ауторско вођење кроз изложбу „Музика пријатељевих корака“ открива политичку позадину ове размене у култури између Француске и Србије. У овој идентитетској приповести преплићу се међународни и унутардржавни политички односи са Италијанима, Бугарима, Хрватима и Словенцима. Истовремено се овим разматрањем политике у културној размени у равни садржаја проблематизују питања музејске политике и политике у музеју.
Аутор: Петар Декић
19. 05. Отварање изложбе „Изгубљене конструкције“ уменика Александра В. Бранковића
20 часова, Галерија савремене уметности
На изложби ће бити представљено петнаест цртежа из истоименог уметничког пројекта, о ком аутор каже следеће: “Интерпретацију живота мора пратити императив уметничког каквог вредносног утемељења. У супротном ми смо само људи који се не могу лоцирати, ми смо само изгубљене конструкције.“
Аутор: Александар В. Бранковић
20. 05. Моћ медија
19 часова, зграда музеја
Музеј у Смедеревској Паланци није остао имун на друштвене платформе. Налози функционишу извесно време. Међутим, последњих неолико година уређивани су доследније и промикшљеније. Музеј жели д се представи као едуктор, дистрибутер знања и чувар културног наслеђа, и у еклектици интернет садржаја и улоге коју треба да има, музеј има мисију коју треба следити.
Аутори: Драгана Ђурђевић, Дарко Трајановић

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/osetite-moc-muzeja-u-smederevskpoj-palanci/