ОСИГУРАЊЕ ПОЉОПРИВРЕДНЕ ПРОИЗВОДЊЕ

Осигурање производње и имовине у пољопривреди карактерише савремени начин привређивања у аграру и живот на селу уопште, па с правом треба очекивати да ће са укупним осавремењавањем производње у пољопривреди и ревитализација осигурања наћи своје место и улогу.

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде у протеклој години исплатило је 28.100 захтева за  подстицаје осигурања и за то је издвојено 1.250.000.000 динара. Новац је као и ранијих година исплаћен од стране Управе за трезор, на наменски рачун пољопривредника.

У складу са Законом о подстицајима у пољопривреди и руралном развоју максимална површина на којој се може остварити повраћај премије осигурања је до 20ха у износу од 40-45% односно у максималном износу од 70% плаћене премије осигурања на подручју Моравичког, Златиборског, Колубарског, Подунавског и Шумадијског управног округа, умањене за износ пореза.

Што се тиче предстојеће сезоне и осигурања у 2021. години, сва правила која су важила претходне, важе и ове године. Подстицаји су за осигурање ратарских и повртарских култура, воћарских култура, винове лозе и хмеља, расадника и младих вишегодишњих засада пре ступања на род као и подстицаји за осигурање животиња.
Пратећи трендове како дигиталних навика корисника тако и повећаног ризика од штета у пољопривреди изазваних природним катастрофама ДДОР осигурање је у сарадњи са БиоСенс институтом развило посебну мобилну апликацију ДДОР ТЕРРА. Ова платформа ће пољопривредним произвођачима омогућити пријаву штета одмах по нежељеном догађају и то са њихове њиве или из воћњака.

На овај начин, уз дигитализацију, поступак процене штета биће бржи, једноставнији и ефикаснији, а произвођачи ће брже моћи да наставе са радом. Апликација ће бити бесплатна за све осигуранике ДДОР-а, са полисама које покривају њихове усеве и плодове и доступна за преузимање на Гугл Плеј продавници.

Снежана Петровић,дипл.инж.
ПССС Смедерево

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/osiguranje-poljoprivredne-proizvodnje/