У ОШ „МИЛИЈА РАКИЋ“ У ЦЕРОВЦУ ФИНАЛИЗОВАН ПРОЈЕКАТ “ AC/DC ТИ БЕЗ СТРУЈЕ ИСТИ НИСИ“

Школе за 21. век  је трогодишњи пројекат који имплементира British Council, а финансира Влада Велике Британије, а којим је предвиђено да све основне школе на територији Западног Балкана до средине 2021. године добију micro:bit  (микро бит) уређаје које ће користити како у настави рачунарства тако и у другим предметима. Идеја која стоји иза овог веома амбициозног пројекта је жеља да ученици уз помоћ својих наставника и током редовних школских активности развију критичко и алгоритамско размишљање као и мултидисциплинаран приступ решавању проблема.

У оквиру Програма ,,Школе за 21. век” који реализује Министарство просвете, науке и технолошког развоја у сарадњи са организацијом British Council, наставници ОШ Милија Ракић су похађали тродневну обуку ’’Настава која подстиче критичко мишљeње и решавање проблема’’.

 Након прве менторске посете, у школи је  реализован међупредметни школски пројекат под називом “ AC/DC ти без струје исти ниси” .

Пројекат је реализован на следећи начин:

Чланови школског тима у саставу:

Сања добријевић – (математика) – координатор пројекта

Александар Савић – (техника и технологија)

Ивана Станковић – (српски језик и књижевност) 

У првој фази одржали су угледне часове на којима је промовисано критичко мишљење , међупредметна увезаност и употреба микро бит уређаја у редовној настави. Један од ових часова  реализован је интегрисањем садржаја из историје и математике где је кореализатор часа била Маја Марисављевић (историја)  .

У другој фази уследило је истраживање и презентација сазнања везаних за електричну енергију , наше највеће истраживаче у тој области и начине употребе електричне енергије – уређаја у домаћинству.

  • Прикупљање података и израда презентације о електричној енергији, светским научницима и занимљивостима  везаним за ту област – Братислав Бркић – (физика) и ученици 8.разреда
  • Израда састава и плаката  на тему Никола Тесла и Михајло Пупин – Ивана станковић 
  • Израда плаката – прва помоћ код струјног удара – Јована Кривокућа (ликовна култура), Весна Аруновић (енглески језик), Тијана Парлић (Немачки језика) са ученицима осмог разреда.
  • Израда модела кућних уређаја и организација изложбе – учитељице Нена Младеновић, Ивана Будимир, Милица Милановић, Светлана Нешић, Андријана Живановић, Мерима Ђорђевић , Марина Радојевић са свим ученицима млађих разреда у Церовцу, Мраморцу и Башину.
  • Израда софтверског решења и програмирање Микро бит уређаја за “Аутоматско школско звоно” – Александар Савић и уч. 8.разреда
  • Израда функционалног модела “Аутоматско школског звоно”  – Александар Савић и ученици 8.разреда.

У пројекту је учествовало 15 наставника и 50 ученика различитог узраста, а свим осталим ученицима у школи су приказани финални продукти пројекта  што је заиста покренуло једну општу укљученост свих актера која води ка остварењу заједничког циља.

Милош Маринковић

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/osmaci-os-milija-rakic-iz-cerovca-na-projektnom-zadatku/