Početna » ОСМАЦИ СЕ НА КРАЈУ ПРВОГ ПОЛУГОДИШТА ИЗЈАШЊАВАЈУ О ТРЕЋЕМ ТЕСТУ НА МАЛОЈ МАТУРИ

ОСМАЦИ СЕ НА КРАЈУ ПРВОГ ПОЛУГОДИШТА ИЗЈАШЊАВАЈУ О ТРЕЋЕМ ТЕСТУ НА МАЛОЈ МАТУРИ

од Паланка данас
0 Коментар

Променом концепта мале матуре до које ће доћи већ ове школске године, ђаци више неће припремати седам предмета за малу матуру, већ уместо тога три – српски (матерњи) и математика, а трећи тест ће бити по избору од пет понуђених: историје, географије, физике, хемије и биологије.

Помоћник министра просвете Милан Пашић за Euronews Srbija најавио је да ће рок за изјашњавање ђака о изабраном предмету за полагање трећег теста бити крај првог полугодишта, као и да ће им се оставити могућност да одлуку промене. Истакао је и да ће се изменом концепта трећег теста постићи већа мотивисаност ученика јер ће сами бирати предмет који ће полагати, али да ће бити и мањи стрес за ђаке.

– Пријављиваће се у својој школи, али и преко портала “моја средња школа”. Даћемо могућност и да уколико се неко предомисли промени који тест ће да полаже. Након тога више неће моћи да мењају – прецизирао је Пашић.

Како ће изгледати нови концепт комбинованог теста већ су имали прилику да виде осмаци који ће полагати завршни испит у јуну. Они су као ученици седмог разреда у јуну, на крају прошле школске године, радили пробни комбиновани тест где су се опредељивали за један од пет понуђених предмета.

– Највећи број ђака, 28 одсто се определио да полаже биологију, затим 24 одсто ученика хемију, 18 одсто историју, 15 географију, 8 одсто физику. Када се погледају резултати најбоље су урадили тест из физике – рекао је Пашић и додао да ће збирке задатака за припрему осмака изаћи крајем јануара, али да ће имати могућност да вежбају и електронски.

Осим теста, мења се и начин бодовања. Убудуће ђаци ће максималних 60 бодова носити из успеха постигнутог током школовања, а 40 са тестова, али ће са теста из математике и српског моћи максимално да остваре по 14 бодова, док ће трећи тест носити 12 бодова.

Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept