ОСМОМАРТОВСКИ КОНЦЕРТ СЛАВКА МИТРОВИЋА-ЦАЛЕТА ПАЛАНЧАНКАМА (ВИДЕО)

Познати паланачки виртуоз на хармоници Славко Митровић-Цале, одржаће концерт народне музике поводом 8. марта, Дана жена, у Градском позоришту.

Тим поводом у кабинету председника општина Славка Митровића Цалета су угостили председник општине Топлица Пинторовић са сарадницима и представници Културног центра.

Договор је да концерт буде одржан почетком марта, тачан термин ће бити утвршен, а поред Цалета наступиће и Народни оркестар РТС-а, вокални солисти и женска певачка група.

За оне који не познају Славка Митровића Цалета ево и краће биогафије.

Рођен је 1953. у Смедеревској Паланци, у музичкој породици. Са 8 година почиње да учи хармонику, а касније од свог оца и контрабас, бас-гитару и гитару. Први концерти везани су за школске приредбе, а током гимназијских дана оснива и први оркестар који ради при Дому омладине. 1972. године, по завршетку гимназије, одлази у Kрагујевац, где постаје члан оркестра KУД „Абрашевић“.

1976. године постаје професионални шеф то га оркестра и групе певача за које ради и музичке аранжмане. У том периоду врло често сарађује са најпопуларнијим певачима и музичарима који га и наговарају да пређе у Београд. 1979. године, то се и остварило, тако да постаје уметнички директор ОKУД „Градимир“, где води оркестар и мешовити хор, а истовремено почиње да снима плоче и да сарађује са Радио Телевизијом Београд.

1981. остварује му се сан који сања сваки музичар: постаје члан националног Народног оркестра РТВ Беград. Врло брзо му шеф тога оркестра, Љубиша Павковић, већ легендарни хармоникаш, указује поверење и поставља га за свог заменика. И опет концерти, снимања за радио и телевизију, путовања са фолклором, међународни фестивали, где представља земљу.

1987. године добија статус уметника

1991. године постаје солиста РТВ Србије

1999. године добија статус истакнутог уметника (податак да од неколико десетина хиљада регистрованих музичара у земљи, статус уметника има само 120, а од тога само 27 има статус истакнутог уметника, говори сам за себе)

Последњи концерт у Паланци Цале је одржао 2013 године па се овом приликом подсећамо тог догађаја.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/osmomartovski-koncert-slavka-mitrovica-caleta-palancankama-video/