ОСВЕШТАВАЊЕ ВОДЕ НА БОГОЈАВЉАЊЕ У ХРАМУ СВЕТОГ ПРЕОБРАЖЕЊА ГОСПОДЊЕГ (ВИДЕО)

Велики хришћански празник Богоjављење обележава се данас. У свим православним храмовима, као и у порти цркве Светог Преображења Господњег, данас се освештава вода за коју се сматра да као таква има лековита и чудотворна дејства.

Сматра се светом, посебном и лековитом водом. Богојављенска водица се никада не квари. Њена је особина да годинама остаје свежа, укусна, освећена и лековита.

Одавно се чува обичај да се ова водица чува у нарочитом судићу целе године, јер она помаже у свакој болести и кад мала деца имају страх ноћу, и кад човеку нагло позли и кад му храна не прија и кад не може да подноси болове у болести и кад му се смућују помисли и не зна како једну ствар да реши – и уопште, многобројне су прилике у животу и тешкоће кад се богојављенска водица са вером употреби и стварно користи.

На сам дан Богојављења црква дозвољава да се том водицом кропе све одаје и сваки кутак и да сва чељад пију колико ко хоће. Али, у свима другим данима године, богојављенском водицом не сме ништа да се кропи, сем да се пије у болести. А здрави ако желе, морају који дан постити, па ту водицу узети ујутру.

У Македонији и данас многи ништа не једу прва два дана Великог поста, па трећег дана окусе ту воду у знак велике светиње. У нашем народу од давнина поштује се богојављенска водица. У 14. веку, за време цара Душана и кнеза Лазара, оним људима којим није дозвољено да се причесте због неког великог греха, дозвољено им је да посте и окусе богојављенске водице.

Свака кућа, на дан Богојављења, кад свештеник свети воду, треба да је узме у нарочит суд и да се чува преко целе године.

Света водица, нарочито она богојављенска водица (коју народ углавном и узима и носи својим домовима), може се чувати неограничено време. Ма колико дуго је чували, она не губи своју освећујућу благодат нити постаје подложна кварењу.

Има у народу породица које богојављенску водицу чувају по тридесет и више година, с тим што сваке године, од нове богојављенске водице, када је донесу из цркве, помало додају у флашу у којој држе стару Богојављенску водицу.

Уколико се сва количина богојављенске водице не утроши побожно у току године, онда се тај остатак, када стигне нова Богојављенска Водица, саспе у бунар, у реку или у цвеће. У сваком случају тамо где се неће изложити гажењу и обесвећењу.

 

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/osvestavanje-vode-na-bogojavljanje-u-hramu-svetog-preobrazenja-gospodnjeg-video/