Početna » ОТПРЕМНИНА: Све што треба да знате о вашим правима и новчаној накнади због престанка радног односа

ОТПРЕМНИНА: Све што треба да знате о вашим правима и новчаној накнади због престанка радног односа

од Паланка данас
0 Коментар

Уколико сте у процесу престанка радног односа или сте недавно изгубили радно место, важно је да знате да Вам Закон о раду у одређеним случајевима гарантује право на отпремнину. Отпремнина је новчана накнада коју послодавац исплаћује запосленом као обештећење за престанак радног односа и губитак радног места.Према Закону о раду, постоји неколико случајева у којима радници имају право на отпремнину. То укључује случајеве када запослени одлази у пензију, када је проглашен технолошким вишком или када радни однос престаје због припреме фирме за приватизацију или реструктуирања.

Када је радник проглашен технолошким вишком, што се дешава када добије отказ због технолошких, економских или организационих промена у фирми које доводе до смањења обима посла или потребе за радном снагом, послодавац је обавезан да му исплати отпремнину.

Висина отпремнине може бити дефинисана уговором о раду или другим актом у фирми, али постоји минимум испод којег не сме да се иде. Тај минимум је збир трећина зараде за сваку пуну годину проведену код послодавца. Према закону, збир трећина зарада заправо је трећина просечних плата које је запослени примао у последња три месеца рада у фирми.

У пракси, то значи да ће раднику који је провео пуних 10 година код истог послодавца, следовати отпремнина од три просечне зараде из последња три месеца, без обзира на то да ли је радио пуно или непуно радно време.

Када запослени стекне услов за пензију, стиче и право на отпремнину, која не сме бити мања од две просечне бруто плате у Србији, према последњим подацима Републичког завода за статистику.

Уколико послодавац одбије да исплати отпремнину, то може резултирати казном од 400.000 до милион динара, према Закону о раду. Иако су злоупотребе ретке, синдикати и правна помоћ могу бити од помоћи радницима који су оштећени на овај начин.

У сваком случају, радници имају законско право на отпремнину и треба да буду упознати са својим правима како би заштитили своје интересе у случају да се нађу у ситуацији да напусте посао.

Све о отпремнини прочитајте ОВДЕPovezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept