ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ ПАЛАНАЧКЕ СЛИКАРКЕ КРИСТИНЕ ПИРКОВИЋ У ГАЛЕРИЈИ ЛУЦИДА У БЕОГРАДУ 3. МАРТА

Искорак који Kристина прави у односу на досадашњи рад је промена идејног и тематског фокуса, који је сада усмерен на световне теме, она се приближава проблематици и промисли егзистенцијалне филозофије.

Иако у првом плану наративна структура и даље кроз поједине сцене цитира библију, митологију, ипак, оставља простор за другачија, произвољна, супротна или бар атипична, читања иконографије. Уколико се дистанцирамо од симболичних и метафоричних призора које опажамо, дајемо нови усуд или опроштај сценским актерима, пратећи њихово кретање кроз овоземаљски ад, све њихове проблеме и падове, у овој овде стварности. Доминантна је интертекстуалност у називима радова, иако преузети из потпуно различитих литерарних предложака, коегзистирају и реферишу на неку врсту пролога, улаза у саму поетику слике.

Мира Вујовић

Kристина Пирковић, је рођена 1991. године. Дипломирала је 2014. године на Филолошко-уметничком факултету у Kрагујевцу, на одсеку за примењену и ликовну уметност, смер зидно сликарство, у класи редовног професора Жељка Ђуровића. Мастер студије завршила 2015. године на истоименом факултету, смер зидно сликарство, под менторством професора Жељка Ђуровића и коменторством доцента Јелене Шалинић Терзић. Члан УЛУС-а од 2018. године. Учествовала на тринаест самосталних и више групних изложби.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/otvaranje-izlozbe-palanacke-slikarke-kristine-pirkovic-u-galeriji-lucida-u-beogradu-3-marta/