ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА БОГОЉУБА ЈАНАЋКОВИЋА У ГОРЊЕМ МИЛАНОВЦУ

У галерији Дома културе у Горњем Милановцу, синоћ је отворена изложба слика Богољуба – Бобана Јанаћковића из Смедеревске Паланке.

Милановчани ће имати прилике да до 3. фебруара погледају ову поставку, под називом „Првих двадесет година“,  која обухвата портрете и карикатуре који преовлађују у раду овог уметника а такође су изложена и уља на платну великог формата на којима је манастир Хиландар.

Бобан Јанаћковић је један део свог живота провео и у Горњем Милановцу тако да ово може бити посебна мотивација за житеље да посете изложбу.

 

Најстарији портрети сликарске технике, кажу зналци, потичу још из времена кад су се писала јеванђеља Новог завета, као својеврсни мостови између векова.
Портретисану ликовну форму Богољуба Јанаћковића карактерише суживот са говором очију, лица, одлутаног погледа умишљености, тајанства, спокоја… Самим тим избор израза за уметника је веома строг, из дуба карактера личности, која позира, а и форма је такође веома прописана. Сликати испред одабраног лика подразумева и опажање светлости у односу на човека и њену превласт у простору. Импресија севне у датом тренутку и тад би је требало уловити. Док стојимо испред лица жена, мушкараца и деце наслућујемо свесну енергију уметника која је уткана да нам се потанко што више објасни. Све до реалности личности. То би, свакако наличило да је између сликара, његовог потеза и позера васпостављен посебан духовни однос којег сликар, кадикад, није потпуно свестан.

И којим случајем, ниједно уметничко дело не може бити лишено ликовног језика. Без познавања његовог правила нема мајстора који би могао да прикаже оно што види. У тој чини почива темељна дијагностика умног бављења за штафелајем мештера Јанаћковића. Дабоме, и занатска вештина итекако игра своје колце-наоколце у општости ума који живи за истраживањем.
Изложена дела су дубоко промишљена импресија вишеслојног карактера као најдубља ликовна мисао која одређује људска бића.
У ризници галеријских вредности Богољуба Бобана Јанаћковића централно место поставке заузима “Хиландар” престоница српског трајања, “острог” И “Свети оци на Атосу”. Пред нама је пут стања тескобе до вере у снагу духовног живота, онда “Божић 1964”, па “скривено место на Старој планини”…
Загледајте се.
Слободан Тодоровић

Фото:Н.Јанаћковић

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/otvorena-izlozba-bogoljuba-janackovica-u-gornjem-milanovcu/