ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА СЛИКА МАРИЈЕ ЈЕВТИЋ (ВИДЕО)

gal-star-jel1У Меморијалној галероји Душан Старчевић отворена је изложба слика Марије Јевтић из Новог Сада. 

Марија Јевтић у својим сликама обједињеним у овој збирци радова истражује интеракцију, супротстављеност и међузависност индивидуе и окружења, човека и природе, светог и профаног.

Сведене форме, наглашене линије, наменски ограничени спектар употребљених боја, као и поигравање елементима колажа, мурала, графита, али и православне иконографије – све су то изражајна средства којима уметница настоји да приближи посматрачу своју визију опозиција којима се бави и њиховог односа.

Посебну димензију радовима даје спорадично коришћење брезове коре, песка и других необрађених природних материјала као подлоге, што доприноси потенцирању оног чистог, непатвореног, изворног, од чега се човек сада и овде више него јасно отуђио.

Марија Јевтић нема претензије да пропагира било који конкретан светоназор, али несумњиво осећа потребу да својим на махове драматичним а у сваком случају несвакидашњим асоцијативним призорима, плошним ликовима и специфичним комбинацијама форме и колорита наведе публику на преиспитивање владајућих естетских и идеолошких образаца.

Ана Јовановић

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/otvorena-izlozba-slika-marije-jevtic-video/