Početna » ОВА ПОЗНАТА ИМЕНА СУ У ТРЦИ ЗА НАЦИОНАЛНУ ПЕНЗИЈУ Међу њима и народна певачица, А ево који су износи у питању

ОВА ПОЗНАТА ИМЕНА СУ У ТРЦИ ЗА НАЦИОНАЛНУ ПЕНЗИЈУ Међу њима и народна певачица, А ево који су износи у питању

Признање за врхунски допринос националној култури познато као "национална пензија" поново ће бити додељено најзаслужнијим именима домаће културе и уметности.

од Паланка данас
0 Коментар

На листи предлога су се нашли и Вида Огњеновић, Драган Великић, Светозар Цветковић, Горица Поповић и Зорица Брунцлик, пишу Новости.До комисије су стигли предлози, а ускоро се очекује и одлука. Овај трећи конкурс, после осам година паузе, када признање није додељивано, расписан је 26. децембра. Репрезентативна удружења из 22 области стваралаштва и прегалаштва у култури, добили су задатак да међу мноштвом заслужних пензионера из својих области (предлаже их чланство), направе густо сито, и комисији доставе само три образложена предлога.

Кандидатуре прате кратка биографија, оцена вредности доприноса у свакој области, као листа награда и признања. Све то ускоро стиже на члановима комисије, у којој су управник Народног позоришта Светислав Гонцић, директор Етнографског музеја Марко Крстић, директорка Народног музеја Бојана Борић Брешковић, директорка Музеја на отвореном „Старо село“ Сирогојно Светлана Ћалдовић Шијаковић, оперски певач Никола Китановски и глумица Вјера Мујовић.

Заједничке предлоге и ове године имају Савез естрадних музичких уметника Србије и Удружење сценских уметника Србије. Музичари уметници кандидовали су хармоникаша Бранимира Ђокића и певачицу Зорицу Брунцлик. Док се УСУС одлучио да њихов фаворит буде новинар и песник Драган Бабић.

Глумци

Драмски уметници по правилу не воле да унапред откривају карте. Ипак, незванично смо сазнали да је ове године Удружење драмских уметника Србије истакло – редитељку Виду Огњеновић и глумце Радмилу Живковић и Светозара Цветковића. Удружење Филмских уметника Србије је списак кандидата правно и предавао са удружењем филмских глумаца, те се на њему уз две филмске глумице – Љиљану Благојевић и Горицу Поповић, као трећи предложени нашао познати монтажер и редитељ документарног филма Бранислав МилошевићPovezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept