четвртак, јун 20, 2024
Početna »  ОВА ТРИ ПОСЛА У ИНОСТРАНСТВУ НАЈПОЖЕЉНИЈИ ЗА СРБЕ: Потребно је само да се испуни ЈЕДАН УСЛОВ

 ОВА ТРИ ПОСЛА У ИНОСТРАНСТВУ НАЈПОЖЕЉНИЈИ ЗА СРБЕ: Потребно је само да се испуни ЈЕДАН УСЛОВ

Немачка је удвостручила број радних виза не само за Србе, већ и Босанце, Црногорце, Македонце и Албанце, па се претпоставља да тек следи јагма за нека занимања.

од Паланка данас
0 Коментар

 

Одувек је била међу првим изборима људи који одлазе из Србије у потрази за послом. О томе најбоље говори податак да више од 400.000 наших људи живи и ради у немачким градовима. Они који су већ тамо, месечно зарађују између 1.500 и 7.000 евра, у зависности од степена образовања, а многи од њих могу да обављају и додатни неопорезиви посао и на тај начин зараде још више.Немачка је удвостручила број радних виза не само за Србе, већ и Босанце, Црногорце, Македонце и Албанце, па се претпоставља да тек следи јагма за нека занимања. Ова држава се већ неко време бори са великим дефицитом када је у питању радна снага. Због тога је, чини се, ова земља одлучила да од 1. јуна удвостручи број радних виза.

То значи да ће радници из ових земаља, према Уредби о западном Балкану, уживати привилегован приступ тржишту рада Немачке. Наши људи који већ живе у Немачкој најчешће се баве физичким пословима, пре свега грађевином, а велики број њих запослен је у здравственим системима, као што су неговатељи, медицински техничари, физиотерапеути, фармацеути. Отишао је и велики број наших доктора који тамо могу да зараде до 7.000 евра.

Директорка једне српске агенције за запошљавање у Немачкој наводи да су медицинари годинама уназад били међу најтраженијим профилима у Немачкој, међутим њих тренутно најмање одлази из Србије. Заправо, готово сви који су желели су и отишли.

– Тај талас медицинских радника је већ отишао, а оних који желе да оду је јако мало. То су, значи, медицинске сестре, техничари и доктори. Међутим, у претходном периоду веома тражени су физиотерапеути и мислим да ће, како се чини, њихова ера тек сада доћи до изражаја. То нам показују и наши клијенти који нам долазе с дипломом физиотерапеутског техничара – истиче она.

 

Помама за возачима различитих категорија

Према њеним речима, Немачка тражи и вариоце, електричаре, молере и аутомеханичаре који су у Србији веома дефицитарни. Плата овим радницима у Немачкој може да иде и до 3.000 евра.

Огласи који су истакнути на сајту српских агенција за запошљавање у Немачкој показују да тамошњим фирмама фале професионални возачи, што потврђује и директорка агенције за запошљавање.

– У Србији фали око 20.000 професионалних возача, међутим наши људи се, због бољих услова рада, одлучују да се тиме баве у Немачкој. Немци траже возаче аутобуса, камиона, брзе поште, дакле све категорије. То, донекле, и не чуди јер зараде два, три пута више него у Србији.

Тражене су и спремачице које могу доста добро да зараде јер им је обезбеђен смештај у хотелу у ком раде. На цени су и конобари, кувари, затим особље за рад у кухињи и производњи хране, као и радници за одржавање хигијене објекта.

– Можда су сва ова занимања која се траже у Немачкој дефицитарна код нас, али колико људи у Србији не може да добије посао? Толико је људи без посла, то је страшно, посебно за оне образоване, док су у Немачкој људи прихваћени оберучке. О оним са факултетском дипломом да не причам. Они су заиста награђени за свој посао – истиче она.

Највећи проблем језик

Главни услов за рад у Немачкој је језик. Међутим, то је и највећа препрека јер га људи слабо уче.

– То је један од услова, али свакако кључни. Има много људи који су отишли као неквалификована радна снага, који су дошли без познавања било ког страног језика, али су се снашли. Такође, све зависи и од ваше стручне спреме односно од тога за који посао ви желите овде да аплицирате. У принципу, ниво Б1 се спреми за годину дана, за Б2 треба мало више времена – наводи она.

Наравно, неквалификовани радници се мање муче око проналаска посла док они квалификовани морају да обаве нострификацију дипломе, односно да средњошколске или високошколске дипломе, сведочанства, испите и академске титуле које су стекли у Србији, буду признате и у Немачкој.

курир.рс/мондо.рсPovezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept