Početna » ОВАЈ ДЕО СРБИЈЕ ЋЕ СУТРА БИТИ У “ЦРВЕНОМ”: РХМЗ објавио ДРАМАТИЧНО УПОЗОРЕЊЕ, у најави ЈАKА ОЛУЈА!

ОВАЈ ДЕО СРБИЈЕ ЋЕ СУТРА БИТИ У „ЦРВЕНОМ“: РХМЗ објавио ДРАМАТИЧНО УПОЗОРЕЊЕ, у најави ЈАKА ОЛУЈА!

У среду ће ветар прво бити у наглом слабљењу, док ће после поде у увече на северу региона дувати јак западни ветар

од Паланка данас
0 Коментар

Републички хидрометеоролошки завод (РХМЗ) објавио је два метеоролошка упозорења на олујну и орканску кошаву за уторак 22. новембар. Прво се односи на подручје Србије, друго за Београд.

– Сутра на планинама, затим у Војводини, Подунављу и Поморављу дуваће јак и олујни јужни и југоисточни ветар, који ће на југу Баната повремено достизати ударе орканске јачине, преко 28 м/с. Ветар ће у среду ујутро и пре подне бити у слабљењу – наводе у РХМЗ.

Kада је Београд у питању, метеоролози упозоравају да ће у престоници 22. новембра дувати јак и олујни југоисточни ветар, који ће у среду ујутру бити у постепеном слабљењу.

Према метеоаларму РХМЗ – а, црвени метеоаларм, којим је означен Банат, упозорење значи да време може бити веома опасно.

Прогнозиране су нарочито опасне временске појаве, а таквог су интензитета да могу проузроковати велику материјалну штету и бити веома опасне по безбедност људи и животиња. Треба се често информисати о детаљима очекиваних метеоролошких услова и ризика. Следити наредбе и савете надлежних државних служби – гласи објашњење црвеног метеоаларма.

Опасне временске прилике због јаког ветра биће и у Поморављу, и за то подручје је на снази наранџасти метеоаларм, док је у Бачкој, Срему, Београду, Шумадији и југозападној Србији време потенцијално опасно, и на снази је жути аларм.

Данас без кише, али већ у среду нове падавине

Падавина, односно кише и пљускова, неће бити у уторак, али већ у среду у појединим деловима земље и градовима су могући, рецимо, у Новом Саду.

И други метеоролози су најавили олујни ветар и кошаву, не само у Србији, већ и у деловима региона.

Марко Чубрило је у својој прогнози навео да ће осим падавина, главно обележје циклона бити ветар.

– Нагло јачање циклона условиће велику разлику у ваздушном притиску узмеђу центра и периферије овог система. Kао последица тога југо ће над Јадрану у уторак брзо постати јак и олујан, док ће на копну јачати јужни ветар, а у кошавском подручју југоисточни ветар. После подне и у току ноћи ка среди на севером Јадрану јака и олујна бура и трамонтана, на јужном јак југо. У кошавском подручју јака и олујна, а на југу Баната кошава са орканским ударима, око 24м/с – каже Чубрило.

У среду ће ветар прво бити у наглом слабљењу, док ће после поде у увече на северу региона дувати јак западни ветар.

– Падавина ће повремено бити и у среду, али обзиром на положај и путању циклона знатно веће количине се очекују на западу, југозападу и југу региона где би могло пасти нових 60 мм до чак 200 мм талога локално. Знатно мање кише ка северу региона – каже метеоролог.

Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept