Početna » ОВАКО СЕ РАЧУНАЈУ БОДОВИ ЗА УПИС У СРЕДЊУ ШКОЛУ: Сви осмаци би требало ово да знају! И пола бода много значи

ОВАКО СЕ РАЧУНАЈУ БОДОВИ ЗА УПИС У СРЕДЊУ ШКОЛУ: Сви осмаци би требало ово да знају! И пола бода много значи

Ученици завршних разреда основних школа увелико се припремају за полагање мале матуре и разматрају жеље о средњој школи.

од Паланка данас
0 Коментар

Осмаци морају да знају систем бодовања који умногоме може утицати на упис у жељену средњу школу. Познато је и да мање од пола бода може утицати на ранг-листу.

Курир вам доноси детаљно упутство како осмаци могу да израчунају бодове за упис у средњу школу.Бодови за упис укључују општи успех ученика током трајања основне школе и број бодова остварених на полагању мале матуре. За упис у четворогодишњу средњу школу и гимназију, потребно је да ученик оствари најмање 50 бодова.

Према Правилнику о програму завршног испита у образовању и васпитању ђаци осмог разреда су у обавези да полажу завршни испит да би се уписали у државне средње школе. Тестовима на завршним испитима се процењује колико је ученик током осмогодишњег школовања овладао знањима и умењима из одређених наставних предмета, а испит се састоји из три теста:

Српски језик – максималан број бодова 13
Математика – максималан број бодова 13
Тест из једног од пет предмета који ученик бира са листе наставних предмета из природних и друштвених наука: биологија, географија, историја, физика и хемија. На овом тесту је максималан број бодова 14.
Сваки од тестова завршног испита има 20 питања, при чему сваки тачан одговор доноси један поен, дакле 20 бодова укупно. Број поена из прва два теста (математика и српски) множе се са коефицијентом 0,65, а број бодова са комбинованог теста коефицијентом 0,7. На тај начин се добија тачан број који је ученик остварио на сваком делу завршног испита, а њиховим сабирањем и укупан број бодова са завршног испита.

На пример:

Српски језик – 15 бодова – 15 x 0,7 = 10,5

Математика – 20 бодова – 20 x 0,7 = 14

Комбиновани тест – 16 бодова – 16 x 0,6 = 9.6

Сабирањем сва три дела теста добија се укупан број бодова које је ученик из примера остварио на завршном испиту.

Пример: 10,5 + 14 + 9,6 = 34,1

Што се тиче општег успех из основне школе максимално се може понети 60 бодова, односно највише по 20 бодова за сваки разред – шести, седми и осми. Бодови се рачунају тако што се просечна оцена на крају сваког разреда сабира, заокружена на две децимале и добијени број се множи са четри.

курирPovezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept