Početna » ОВАКВО ВРЕМЕ СИГУРНО НИСТЕ ОЧЕКИВАЛИ: Детаљна прогноза до средине новембра

ОВАКВО ВРЕМЕ СИГУРНО НИСТЕ ОЧЕКИВАЛИ: Детаљна прогноза до средине новембра

ОД данас се битније мења синоптичка ситуација над Србијом, а мање-више таква временска ситуација очекује се и до краја месеца.

Прву половину октобра обележило је веома топло време, а време је више било налик летњем. Температуре су често биле изнад летњих 25°C, а достизале су и 30°C. Да смо већ закорачили дубље у јесен, подсетиле су нас свеже и хладне ноћи и магловита јутра.
Средином месеца дошло је до јаког захлађења и пада температура и за 15 степени, а у претходна два јутра, у деловима Србије било је и слабог мраза, првог ове сезоне.

Већ од данас у Србији ће бити осетно топлије, навео је у својој прогнози метеоролог Ђорђе Ђурић.

Очекује се умерено облачно, а максимална температура биће од 23 до 27°C, у Београду до 25°C.

У Србији се данас очекује и осетнији пад ваздушног притиска, што ће бити увод у веома бурне појаве наредних дана.

Над Атлантиком све више јача снажан циклон и он ће у наредна два дана премештати преко западне Европе и преко делова централне.

Овај веома снажан циклон имаће веома ниску вредност ваздушног притиска у центру, при чему се очекује вредност од 975 мб, што се сматра веома ниским притиском.

Србија ће се налазити у предњем и топлом сектору циклона, уз прилив веома топле ваздушне масе са југа и са Медитерана.

Очекује се веома изражен градијент ваздушног притиска, па ће бити веома ветровито.

Данас се очекује појачање ветра, па ће крајем дана у кошавском подручју дувати јак југоисточни ветар, на планинама веома јак југозападни.

Посебно ветровито биће у петак.

Очекују се у целој Србији веома јак југозападни ветар, повремено са олујним ударима вишим од 70 км/ч, на планинама и до 100 км/ч.

Ветар ће имати фенски ефекат, па ће бити и више него топло.

Посебно ће ноћу отоплити.

Већ у петак ујутро минимална температура биће у кошавском подручју, у Подрињу и у Колубарском округу око 18°C.

Максимална температура биће од 26 до 30°C, локално у Колубарском округу због фенског ефекта и више.

Екстремно топло биће у ноћи ка суботи, а минимална температура у Београду, Подунављу, на југу Баната, у Подрињу и у Колубарском округу неће падати испод 20°C, негде ни испод 22-23°C. Те вредности су веома ретке и лети, а за чак 20 степени су више него претходних јутара.

Током дана очекује се пролазно јаче наоблачење са кишом и пљусковима са грмљавином, а обилније падавине очекују се на југозападу Србије.

Другог дана викенда биће претежно сунчано.

Иако за који степен ниже, веома топло време наставиће се и током викенда, уз температуре од 22-23 до 27-28°C. Иначе, у петак и у суботу свежије ће бити само у Неготинској Крајини, уз температуре испод 20°C.

Осим веома топле ваздушне масе, наредних дана са севера Африке преко Медитерана се очекује и долазак честица песка из Сахаре, па се у пределима са падавинама очекује прљава киша.

Током треће декаде октобра очекује се и даље натпросечно топло време.

Очекује се честа циклонска активност са Атлантика и Медитерана, па се очекују и јужнија струјања, повремено и пролазна наоблачења са кишом и пљусковима.

Јутарња температура биће од 10 до 15°C, током дана од 17-18°C до 22-23°C, у Београду око 20°C.

Наредних дана температуре ће бити више за 10 до 15 степени од просека.

С обзиром на то да је просек максималне температуре за крај октобра у Србији од 14 до 18°C, оне ће бити више за око пет степени.

Сам крај октобра донеће захлађење, али ће и даље остати топлије од просека.

Дакле, крај октобра више ће подсећати на пролеће него на јесен.

Према тренутним прогнозама зимска и топлија јесења гардероба неће нам бити потребна ни током првих 10 дана новембра. Очекује се честа киша, али ће остатати натпросечно топло. Јутарња температура биће углавном од 5 до 10°C, током дана од 12 до 18°C, током појединих дана и до 20°C.

Јачег захлађења неће бити ни на планинама, па се тако снег на планинама засигурно не очекује до краја октобра.

Након рекордног топлог септембра, по свему судећи и октобар и почетак новембра имаће и више него натпросечно топло време.

Ипак, након доста сушног периода, у наредном периоду очекују нас честе падавине.
(Телеграф.рс)

You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept