Početna » ОВЕ ВЕСТИ ОБРАДОВАЋЕ СВЕ ТРУДНИЦЕ У СРБИЈИ: Уставни суд донео ОВУ ОДЛУКУ, ево о чему је реч!

ОВЕ ВЕСТИ ОБРАДОВАЋЕ СВЕ ТРУДНИЦЕ У СРБИЈИ: Уставни суд донео ОВУ ОДЛУКУ, ево о чему је реч!

Добре вести за труднице

од Паланка данас
0 Коментар

Накнада зарада за жене које одржавају трудноћу и оне које то не морају новом одлуком Уставног суда је изједначена и обрачунаваће се тако што ће у обрачун улазити износи који имају карактер зараде, а на које су плаћени порези и доприноси које претходе отварању породиљског одсуства уназад 18 месеци, саопштило је удружење „Маме су закон“.– Објавом Одлуке Уставног суда Србије у Службеном гласнику 14. фебруара ове године престала је да важи одредба члана 13. став 1. Закона о финансијској подршци породици са децом у делу који гласи: „одсуства због компликација у вези са одржавањем трудноће, или” и у делу који гласи: „уколико није коришћено одсуство због компликација у вези са одржавањем трудноће”.

До ступања на снагу ове одлуке у обрачун накнаде зараде након порођаја нису улазили месеци током трудничког боловања, чиме су оне жене које су одржавале трудноћу биле у неправедном положају у односу на жене које нису одржавале трудноћу. То је значило да је број месеци који је био потребан да остваре право на пуну накнаду зараде после порођаја морао бити 18 плус број месеци током трудничког боловања – наводи се у саопштењу и додаје:

Овом одлуком начин обрачуна накнада зарада за жене које одржавају трудноћу и оних које то не морају је изједначен и обрачунаваће се тако што ће у обрачун улазити износи који имају карактер зараде, а на које су плаћени порези и доприноси које претходе отварању породиљског одсуства уназад 18 месеци.

– Положај запослених породиља које су морале да одржавају трудноћу у односу на оне које то нису морале сада је изједначен. Ово посебно значи женама које тешко долазе до тзв. сталног запослења у најрепродуктивнијем периоду живота. Надамо се да ће се ускоро и положај трудница предузетница учинити бољим, односно да ће се изменити Закон о здравственом осигурању тако да и оне будуће маме које воде самостално своје послове имају право на сто одсто накнаде када желе да им посао остане активан, а морају су да одржавају трудноћу – изјавила је Татјана Мацура, председница Маме су закон.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept