Početna » ОВИМ СРБИМА ЈЕ ЗАБРАЊЕНО ДА СЕ ВЕНЧАВАЈУ У ЦРKВИ: Дозволе добијају само ако испуне један услов!

ОВИМ СРБИМА ЈЕ ЗАБРАЊЕНО ДА СЕ ВЕНЧАВАЈУ У ЦРKВИ: Дозволе добијају само ако испуне један услов!

Владикама се годишње обрати и до стотину парова који не могу да се венчају у цркви. Разлика у годинама је једна од већих препрека уколико желите црквено венчање, али се и то да средити уз помоћ посебне молбе коју епископ треба да одобри.

од Паланка данас
0 Коментар

 

Забрањено је склопити црквени брак уколико младожења има више од 70 година, а млада више од 60, судећи према брачним правилима Српске православне цркве. У правилнику такође стоји да неспособност за вршење брачне дужности не чини брачну сметњу када је у питању велика разлика у годинама.Препрека је такође и ако је разлика између супружника више од 15 година. Иза овог стоји бојазан да неко од будућих супружника жели да уђе у брачну заједницу из материјалне користи. Међутим, ови параметри спадају у „уклоњиве личне сметње“, те је брак ипак могућ уколико епископ одобри молбу.

Ђакон Ненад Илић каже да није упознат са правилом да се не венчавају старији мушкарци од 70 година, а жене старије од 60 година, али зна да црква не венчава пар између којих је 15 година разлике или више. Уколико између мушкарца и жене има више од 15 година разлике, морају да затраже посебну дозволу епископа како би он проценио да ли су мотиви чисти и да ће брак бити склопљен слободном вољом.

Ипак, како истиче, такви парови углавном добијају дозволу, осим ако се не утврди нешто од наведеног. Поред тога, ђакон Ненад не види разлог због чега би се некоме забрањивало да ступи у брак ако има 70 година.

– Благослав је благослов, свако треба да га добије, зар је битно колико година има, каже ђакон. Свештеник Малозворничке цркве, Милета Товаровић такође потврђује како је за разлику од 15 година старости између мушкарца и жене неопходна посебна дозвола.

Не мислим да се ту ради само о бојазни да би неко могао материјално да искористи партнера или партнерку. Неко може да вас искористи на тај начин и да је разлика у годинама јако мала. У мом искуству више се ради о немогућности да се испуни брачна обавеза.

Углавном су жене млађе и скоро свака пређе у други брак временом, барем у мојој пракси, објашњава Милета и додаје: – Сагласност архијереја мора да прибави младожења старији од 70, али и млада која је загазила у седму деценију живота. Процедура је иста и када се сумња на крвно сродство, али и када је један брачни друг крштен у некој од православних цркава, чије обреде СПЦ не признаје.

Такође, према правилма Цркве, најстроже је забрањено ступање у брак малолетних и младенаца у крвном сродству, али и парова који су претходно искључени из црквене заједнице. Ове чињенице на тзв. предбрачном испиту утврђује парохијски свештеник, од кога младенци затраже да их венча пред олтаром.

(Извор: Еспресо)Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept