Početna » ОВО ЋЕ БИТИ ЦЕНА ХЛЕБА “САВА” ОД 1. ЈУНА: Званична одлука

ОВО ЋЕ БИТИ ЦЕНА ХЛЕБА „САВА“ ОД 1. ЈУНА: Званична одлука

Последња Уредба о обавезној производњи и промету хлеба од брашна тип 500 донета је 1. децембра 2023. године

од Паланка данас
0 Коментар

Векна „сава“ коштаће 54 динара и после 1. јуна када истиче важење актуелне уредбе којом је ограничена цена хлеба.

Председник Уније пекара Србије, Зоран Пралица, каже да разговарају са представницима Владе и да се очекује да ова мера буде продужена за још шест месеци. Последња Уредба о обавезној производњи и промету хлеба од брашна тип 500 донета је 1. децембра 2023. године и важи до краја овог месеца, пишу Новости.
– Пекари су спремни за продужење овог акта – наводи Пралица. – Што се тиче осталих пекарских производа, сада су њихове цене прилично стабилне и не очекује се у наредном периоду поскупљење.

Максимална малопродајна цена

Влада је ограничила цену хлеба да би заштитила стандард грађана, односно спречила деформације у формирању цена ове намирнице која је веома важна за снабдевање потрошача, нарочито нижих социјалних категорија. Уредбом је прописано да векна од брашна тип 500 мора да има најмање 500 грама и да је њена максимална малопродајна 54 динара. Дефинисано је и да укупна стопа марже, која се обрачунава на нето фактуру цене, не сме бити већа од шест одсто. Трговци, који продају векну „сава“, морају да имају најмање 30 одсто тог хлеба у својим продавницама

У нашој земљи до 31. маја важи и Уредба о ограничењу висине цена основних животних намирница, а којом је ограничена цена брашна. Ова мера се примењује од 1. марта, и прописује да максимална брашно тип Т 500 не сме да кошта више 49,99 динара по килограму, док највиша цена брашна тип Т 400 може да буде 54,99 динара. Уредба предвиђа да максимална количина тог брашна коју трговац на мало може да прода потрошачу у појединачној куповини је за оба типа по пет килограма.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept