ОВО ЋЕ БИТИ ОБАВЕЗНА ПРАВИЛА У КАФИЋИМА И РЕСТОРАНИМА КАДА ПРОРАДЕ

Удружење угоститеља објавило је водич са низом сигурносних мера које ће помоћи власницима кафића и ресторана када се поново отворе.

Водич наводи низ смерница које треба предузети за повратак у нормалу након здравствене кризе изазване вирусом корона. Документ дели процес на три фазе: поновно отварање, покретање посла и само отварање за госте.

Дезинфекција пре отварања

Пре повратка на редовне активности потребно је детаљно чишћење и дезинфекција просторија. Уз то се предлаже модификација гастрономске понуде и дневног распореда служења.

Препоручује се постепено прилагођавање новим околностима рада у погледу расположивог особља, инвентара и залиха.

Такође, локал треба да има редовне достављаче заштитних маски, рукавица, дезинфекционих средстава, те паравана за столове који ће се вероватно постављати ради заштите.

Информативни натписи

У овој фази сматра се да је веома важно поставити информативне натписе који ће запослене подсећати на исправно коришћење заштитне опреме, промовисање плаћања кредитним картицама, стално прање руку или употребу рукавица и хидроалкохолног гела за руке.

Особље ће на послу морати да носи радну одећу и обућу, униформа мора да буде чиста, да стално перу руке и користе маске. Забрањено је у радној одећи излазити на цигарет паузу, а не дозвољава се током рада ни коришћење мобилних телефона, због могућег преношења заразе.

Дезинфекција лименки

Такође, након примања поруџбине а пре служења гостима, лименке и флаше са пићем морају се дезинфиковати.

Улаз у подручја за припрему хране треба да буде забрањен незапосленима. Ако долази инспекција, мораће да носи заштитну опрему и да им се пре уласка превентивно измери температура.

У кухињи простор треба да се организује тако да се не пређе безбедна удаљеност од једног и по метра.

Удаљеност столова

И столови морају да буду на тој удаљености, а неопходно је да локали имају и детаљан план чишћења просторија.

У ресторанима брзе хране биће обавезна уградња пластичних паравана на столовима како би се одвојили гости.

Kад је у питању служење шведског стола, обавезно је да храна буде заштићена, а прибор за јело гостима треба да даје особље.

Локали ће морати да имају и план за ванредне ситуације, како би могло да се реагује у случају да се неко од радника разболи. План је потребан како би се извршила дезинфекција просторија или могућа измена производа доступних на менију.

Подсетимо, данас су почели са радом фризерски и козметички салони, коцкарнице, фитнес клубови, теретане и пијаце на затвореном, а епидемиолози су најавили и да ће ускоро бити успостављен међуградски саобраћај, али све то уз прецизне смернице. Током 83 сата полицијског часа моћи ће да се крећу само грађани старији од 65 година, и то према правилима које је одредила Влада.

Танјуг

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/ovo-ce-biti-obavezna-pravila-u-kaficima-i-restoranima-kada-prorade/