ОВО ЋЕ БИТИ ОБАВЕЗНА ПРАВИЛА У КАФИЋИМА И РЕСТОРАНИМА КАДА ПРОРАДЕ

Удружење угоститеља објавило је водич са низом сигурносних мера које ће помоћи власницима кафића и ресторана када се поново отворе.

Водич наводи низ смерница које треба предузети за повратак у нормалу након здравствене кризе изазване вирусом корона. Документ дели процес на три фазе: поновно отварање, покретање посла и само отварање за госте.

Дезинфекција пре отварања

Пре повратка на редовне активности потребно је детаљно чишћење и дезинфекција просторија. Уз то се предлаже модификација гастрономске понуде и дневног распореда служења.

Препоручује се постепено прилагођавање новим околностима рада у погледу расположивог особља, инвентара и залиха.

Такође, локал треба да има редовне достављаче заштитних маски, рукавица, дезинфекционих средстава, те паравана за столове који ће се вероватно постављати ради заштите.

Информативни натписи

У овој фази сматра се да је веома важно поставити информативне натписе који ће запослене подсећати на исправно коришћење заштитне опреме, промовисање плаћања кредитним картицама, стално прање руку или употребу рукавица и хидроалкохолног гела за руке.

Особље ће на послу морати да носи радну одећу и обућу, униформа мора да буде чиста, да стално перу руке и користе маске. Забрањено је у радној одећи излазити на цигарет паузу, а не дозвољава се током рада ни коришћење мобилних телефона, због могућег преношења заразе.

Дезинфекција лименки

Такође, након примања поруџбине а пре служења гостима, лименке и флаше са пићем морају се дезинфиковати.

Улаз у подручја за припрему хране треба да буде забрањен незапосленима. Ако долази инспекција, мораће да носи заштитну опрему и да им се пре уласка превентивно измери температура.

У кухињи простор треба да се организује тако да се не пређе безбедна удаљеност од једног и по метра.

Удаљеност столова

И столови морају да буду на тој удаљености, а неопходно је да локали имају и детаљан план чишћења просторија.

У ресторанима брзе хране биће обавезна уградња пластичних паравана на столовима како би се одвојили гости.

Kад је у питању служење шведског стола, обавезно је да храна буде заштићена, а прибор за јело гостима треба да даје особље.

Локали ће морати да имају и план за ванредне ситуације, како би могло да се реагује у случају да се неко од радника разболи. План је потребан како би се извршила дезинфекција просторија или могућа измена производа доступних на менију.

Подсетимо, данас су почели са радом фризерски и козметички салони, коцкарнице, фитнес клубови, теретане и пијаце на затвореном, а епидемиолози су најавили и да ће ускоро бити успостављен међуградски саобраћај, али све то уз прецизне смернице. Током 83 сата полицијског часа моћи ће да се крећу само грађани старији од 65 година, и то према правилима које је одредила Влада.

Танјуг

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/ovo-ce-biti-obavezna-pravila-u-kaficima-i-restoranima-kada-prorade/

6 comments

Preskočiti na obrazac za komentare

 1. Лале, пијем кафу у Трезору сваког дана и пре овога и сада од када раде доставу. Столови испред стоје како не бисмо улазили, у кафићу су само запослени. Чаше, кашичице и шећер су за понети, што би видео да си пришао. Сви стојимо испред док чекамо кафу, као и испред маркета, банака, поште. Момци раде тек два дана (по прописаним мерама) и глупо је да их компромитујеш на овакав начин. П.С. Ужелели смо се кафића.

  • Pera on 28/04/2020 at 19:53

  Lale pijem kafu svaki dan u Trezoru, i pre ovoga i sad kad su počeli da rade dostavu. Stolovi koji su ispred služe da ne bismo ulazili u kafić, osim zaposlenih. Čaše, kašice i šećer su za poneti, da si prišao malo bliže i sam bi video. Ispred lokala smo čekali kafu kao što se čeka ispred marketa, banaka, pošti…

  • Pera on 28/04/2020 at 19:46

  Pijem kafu stalno u Trezoru. Stolovi stoje na vratima kako ne bismo ulazili unutra, osim zaposlenih. A te čaše, kašice i šećer su za poneti, da si malo prisao to bi i sam video. Stajalo smo smo ispred i čekali kafu isto kao i ispred banaka, pošti, marketa…

  • Lale on 28/04/2020 at 09:33

  Ja juče prođoh gradom i sve zatvoreno samo kafić Trezor radi.Jel oni imaju neku posebnu dozvolu za rad?

   • Jovan on 28/04/2020 at 11:37

   Lale,ne baljezgaj bezveze….
   Svi ugostiteljski objekti imaju pravo da dostavljaju dobra…u njihovom slučaju kafu itd…
   Tako da nemoj da pišeš samo nešto da bi napisao…
   Ćao zdravo

    • Lale on 28/04/2020 at 12:52

    Jovane ne lupaju.Ispred ulaza u kafić stajao je šank-sto i na njemu gomila čaša a oko njega nekoliko momaka.Svi restorani koji dostavljaju hranu ili kafu to rade u zatvorenim pakovanjima i sa zatvorenim vratima.Očigledno si ti neki drčan momak koji ima neki interes od tog kafića.A kako samo baš Trezor to radi a ne rade ostali kafići koji imaju daleko više gostiju od Vas.Bilo bi interesantno da Vas ipak obiđu inspekcijske službe a i policija da utvrde ko je u pravu,možda stvarno imate i kućnu dostavu.

Komentari su onemogućeni.