Početna » ОВО ЋЕ БИТИ ЗАБРАЊЕНО ОД 1. ЈУНА: Сеничић објаснио све о новим правилима за пртљаге у аутобусима

ОВО ЋЕ БИТИ ЗАБРАЊЕНО ОД 1. ЈУНА: Сеничић објаснио све о новим правилима за пртљаге у аутобусима

Нова правила ће важити од 1. јуна али она нису обавезујућа за све

од Паланка данас
0 Коментар

 

Од 1. јуна ће важити нова правила везана за количину пртљага приликом путовања аутобусом. Ново правило, које подразумева да са собом можете да носите једну торбу до 23 килограма, неће важити у свим туристичким агенцијама.


„Нова правила ће важити од 1. јуна али она нису обавезујућа за све. Неке од агенција су то увеле зато што су имале лошу праксу од раније. Двоје људи је кретало на море са пет торби. Аутобус нема бесконачно простора“, објашњава Александар Сеничић, директор Националне асоцијације туристичких агенција (Yута).

Правила за пртљаг су саставни део програма путовања, као и општих услова путовања, са којим су путници дужни да се детаљно упознају.

Нова правила уведена због безбедности путника

„Законом о безбедности у саобраћају је забрањено да било који комад пртљага, ван малог ручног, буде у кабини. Ми не можемо да ређамо кофере међу путнике, то је потенцијални „метак“ који може да убије људе ако аутобус нагло закочи. Казне за то се крећу од 300.000 до милион и по динара“, објашњава Сеничић.

Због превише пртљага, често се дешавало и да се аутобуси кваре.

„Прошле године су нам се аутобуси кварили због превеликог терета, пуцале су полуосовине. Неко ће настрадати, ово је превентива да се то не деси“, истиче Сеничић.

Списак забрањених предмета

Појавио се наводни списак забрањених предмета које не смете да носите са собом, међутим те информације нису тачне.

„Ми нисмо давали никакав списак, генерално је противзаконито односно ван царинских прописа да се носи храна која није фабрички упакована, а то се често дешава, али ми то нисмо гледали нити ћемо гледати, то није до нас. То је ризик сваког човека“, истиче Сеничић.

„Не може да буде пракса да се људи понашају као да је њихов аутобус и да носе по 10 торби као да се исељавају из земље. Не можете да носите пријатељима у Грчку 20 литара ракије и 10 кила кромпира“, истиче Александар Сеничић.

Многи су били забринути и наводном забраном ношења дечијих колица.

„Дечија колица неће бити проблем, то нико никад није поменуо. Уколико родитељи имају два кофера и колица, не верујем да ће неко правити проблем“, рекао је директор Јуте.

Сеничић истиче и да ово није законска одлука, већ одлука агенције које имају право да одлуче под којим условима ћете путовати.

Поједине агенције већ имају своја правила која се тичу списка забрањеног пртљага.
Листа забрањених предмета једне агенције:

било које оружје, дроге или течности (осим лекова)
колица на батерије или скутери
дечија колица која се не склапају
бицикле
сурферске даске
храна или било који други артикли или супстанце које нису дозвољене за превоз према закону било које земље кроз коју пролази аутобус (о чему је путник дужан да се сам информише) или могу изазвати повреду или оштећење имовине
предмети за које агенција сматра да су неподесни за превоз због своје тежине, величине, облика или карактера, или који су ломљиви или испариви
предмети са оштрим или истуреним ивицама, запаљиве течности, песак и камење, ћебад и јастуци, кухињско посуђе и остала опрема за припрему зимнице, столице за плажу, животиње, као и друга роба која није за личну употребу
Доплата пртљага и контрола

„Оно што смо ми усагласили јесте да то буде једна торба оквирно до 23 кг, постојаће опција да се доплати додатни пртљаг , то ће се кретати вероватно од 30 до 50 евра, али је неопходно да агенцији то унапред кажете јер може да се деси да једноставно нема места“, истиче Сеничић.

Туристичка агенција наводи да је у цену превоза укључен транспорт до два комада личног пртљага: један комад пртљага који се пакује у бокс аутобуса, уобичајене величине, а укупне тежине до 20 кг и један мањи ручни пртљаг, који се може да се смести у пртљажни део изнад или испод седишта.

„У случају већег броја пртљага, превозник или организатор путовања (у интересу комфора осталих путника) није у обавези да прими вишак пртљага. Организатор путовања може наплатити превожење вишка пртљага у односу на предвиђен програмом“, истичу из агенције.

Ручни пртљаг

Када је реч о ручном пртљагу, у аутобус ће моћи да се унесе мала торба која може да стане на полицу изнад седишта.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept