Početna » ОВО СУ БИЛА НАЈПОПУЛАРНИЈА ИМЕНА ЗА ДЕЦУ 2023 ГОДИНЕ, А ИСТИ ТРЕНД СЕ НАСТАВИО И ОВЕ ГОДИНЕ: Погледајте СПИСАК!

ОВО СУ БИЛА НАЈПОПУЛАРНИЈА ИМЕНА ЗА ДЕЦУ 2023 ГОДИНЕ, А ИСТИ ТРЕНД СЕ НАСТАВИО И ОВЕ ГОДИНЕ: Погледајте СПИСАК!

Занимљиво је да су научници прошле године прогласили име Софија као најзвучније и најлепше женско име на енглеском говорном подручју, те се оно такође убраја у најпопуларније на свету

Тренд кратких имена за децу већ неколико година уназад веома је заступљен у нашој земљи, а то се јасно види и према последњим подацима Републичког завода за статистику из 2021. године. Но, занимљиво је да се више везује за женска имена, док се чини да родитељи за своје синове бирају нешто традиционалнија и дужа имена.Тако је најпопуларније, односно најчешће давано, име за девојчице у 2021. било Софија, а следе га Дуња, Мила, Сара, Теодора, Уна, Милица, Тара, Николина и Нађа.

Занимљиво је да су научници прошле године прогласили име Софија као најзвучније и најлепше женско име на енглеском говорном подручју, те се оно такође убраја у најпопуларније на свету.

Колико су се трендови променили, најбоље говори и чињеница да осим Милице ниједно популарно име из претходних декада није остало у оптицају. Подсетимо, имена која су се од 1940. до 2011. најчећше давала женској деци јесу следећа: Радмила, Љиљана, Снежана, Јелена и Милица.

Када је реч о дечацима родитељи су им у 2021. најчећше давали име Лука, а следе га Лазар, Вук, Василије, Стефан, Богдан, Алекса, Вукан, Филип и Вукашин.

Најпопуларнија мушка имена у Србији у период од 1940. до 2011. била су Милан, Слободан, Драган, Дејан, Милош и Никола.

Верујемо да се ситуација у претходној години није много променила, те да су иста имена и даље у врху, а овог пута доносимо вам њихова значења.

НАЈПОПУЛАРНИЈА ЖЕНСКА ИМЕНА

Софија: Име грчког порекла, а значи мудрост, знање, вештина.

Дуња: Једно од најпопуларнијих старо-словенских имена код нас, али у земљама региона. Плод дуње је одувек био симбол здравља и лепоте, а родитељи су ћеркама давали ово име да би биле једре, здраве и веселе. Најчешће се давало девојчицама рођеним у мају и јуну јер су то месеци када дуња цвета.

Мила: Српско, православно име потекло од придева „мио“, означава драгу, нежну, мазну девојчицу.

Сара: Име је хебрејског порекла, а означава жену високог ранга, па у слободном преводу значи „владарка“, „принцеза“, „кнегиња“, „племкиња“. Ово име може бити и арапског порекла и тада се преводи као „радост“, „уживање“ или „усхићење“.Име Сара се помиње и у Библији, али и у Курану. Она је била веома побожна жена раскошне лепоте и супруга праоца Јевреја- Аврама коме је родила сина Исака у 90. години.

Теодора: Име грчког порекла са значењем „дар божји“. Традиционално се давало детету које су родитељи дуго и жељно чекали.

Уна: Име латинског порекла са значењем једна, једина, уникатна, јединствена.

Милица: Старо словенско име са сличним значењем као и име Мила – нежна, драга девојчица.

Тара: У Србији ово име везујемо за прелепу реку и планину Тару, али ово име има своје корене и у хиндуистичкој традицији у којој значи „звезда“.

Николина: Име порекло из старогрчког језика, женска варијанта мушког имена Никола. Изведено је из две речи „нике“ што значи победа, успех и „лаос“ што значи народ, свет, људи… Ово име бисмо могли да преведемо као „победа народа“, „победа човека“.

Нађа: Ово је варијанта нешто дужег имена – Надежда, а на првом месту је словенско, али варијанте попут Надија или Надја везују се за арапско порекло. У нашем језику односи се на девојчице пуне наде.

НАЈПОПУЛАРНИЈА МУШКА ИМЕНА

Лука је тренутно најпопуларније мушко име.

Лука: Име грчког порекла у чијем је корену реч „лукс“ која значи светлос, сјај, блиставост, „оно што сија и обасјава“. Име се везује и са светим апостолом и јеванђелистом Луком, а неке ово име асоцира и на пристаниште за бродове.

Лазар: Ово је старо српско име уткано у нашу традицију и историју, а носили су га бројни ратници, витезови и племићи, од којих је свакако најпознатији кнез Лазар. Верује се да име потиче из старохебрејског и да има значење „Бог је помогао“, „божја помоћ“.

Вук: Данас се ово име даје у пренесеном значењу, па означава храброг, снажног дечака који може да заштити друге. Но, у давним временима ово име су мајке давале новорођеним синовима како би застрашиле зе силе и заштитиле децу од умирања или болести.

Василије: Прва теорија о овом имену подразумева да је пореклом из грчког језика, односно да потиче од речи „басилеиос“ која има значење – царско; краљевско; племићко; владарско. Друга теорија о пореклу имена Василије, претпоставља да име потиче од енглеске речи „басил“ која значи име биљке босиљак или басилика. У Србији се често даје и због великог свеца Василија Острошког.

Стефан: Име Стефан је грчког порекла изведено од грчке речи „стефанос“ што значи круна или венац. Подсетимо, сви владари у династији Немањић додавали су ово име испред свог личног имена, употребљавајучи га заправо као титулу, почасно име, симбол владавине. Име Стефан третирало се као синоним за реч краљ или цар.

Име Вук и имена изведена од истог су веома популарна Фото:Профимедиа

Богдан: Српско име лепог и једноставног значења – „дат од Бога“, „Богом-дан“, „Божији дар“.

Алекса: Варијанта имена Александар, Алексије. Име потиче од грчког имена Александрос са значењем „заштитник људи“.

Вукан: Кратко и јасно име изведено од краћег имена Вук, те је и значење истоветно.

Филип: Ово име је било веома популарно кроз историју, а изведено је од сложене грчке речи „филиппос“ која када се разложи даје значење „пријатељ коња“, „онај који воли коње“. Међутим, када ово име не бисмо преводили буквално, оно може да значи „одан сапутник“ или „верни пријатељ“.

Вукашин: Још једно име изведено из имена Вук, па има истоветно значење.You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept