Početna » Ово су МАЊЕ ПОЗНАТИ ОБИЧАЈИ за БОЖИЋ! Девојке и момци ће се ЈЕДНИМ посебно ОБРАДОВАТИ

Ово су МАЊЕ ПОЗНАТИ ОБИЧАЈИ за БОЖИЋ! Девојке и момци ће се ЈЕДНИМ посебно ОБРАДОВАТИ

Православни Божић се обележава сваког 7. јануара, када се завршава четрдесетодневни божићни пост

од Паланка данас
0 Коментар

Обичаји за Божић код Срба разликују се од места до места, па тако постоје обичаји које сви поштујемо, као и они мање познати. Божић почиње ноћним паљењем бадњака испред цркве на Бадње вече, па је овај обичај широко распрострањен код нас.Када дође поноћ то се свечано обележава поноћном литургијом за Божић и паљењем свеће.

Прављење чеснице

Ујутру на дан Божића жена у кући се прави божићна чесницу. Кад су у питању обичаји за Божић чесница се меси ујутру, никако ноћ пре Божића. Меси је мајка, домаћица или нека друга жена из куће.

У чесницу се обавезно ставља дукат, који се претходно искува у врелој води и дезинфикује како би све било хигијенски. Поред дуката су се раније убацивале још неке ствари у чесницу које имају разне симболе: пасуљ, суво грожђе, зрно пшенице, гранчица бадњака, па чак и пилећа кост.

Ове ствари означавају љубав, здравље, храну, родну годину и срећу током целе године.

 

Ко је положајник и која је његова улога?

Обичаји за Божић у Србији налажу да је ово хришћански породични празник, односно да не долазе гости. Једини гост који долази у кућу тај дан јесте положајник.

Улога положајника је да запали гранчицу бадњака. Он поздравља домаћина са: “Христос се роди” или “Срећан Божић”, док домаћин отпоздравља са “Ваистину се роди”.

Сматра се да положајник треба у кућу да дође сасвим спонтано, али је у реду и ако се договорите са неким да вам буде положајник, а најчешће је то први комшија. Приликом паљења бадњака положајник изговара следеће речи: “Колико искрица, толико срећица. Колико варница, толико здравља и парица.”

Мање познати божићни обичаји

Мало другачији обичаји за Божић код Срба, који нису толико чести, налажу да младићи девојкама поклањају црвене јабуке. Ако их девојке прихвате, то значи да ће се ове године верити или венчати. Овај лепи обичај је данас, нажалост, у великој мери престао да се поштује.

Још једна ствар која многима није позната јесте да за Божић не треба позајмљивати никоме новац, јер то симболизује да ће током целе године “ствари излазити из куће”. Лоша срећа је и уколико не вратите све своје дугове за Бадњи дан или Божић.Божић ваља провести онако како бисмо хтели да проведемо читаву годину. Зато се препоручује да најпре одрадите задатке који вам задају највише мука и које највише одлажете, како бисте били продуктивни у целој наредној години.

Ако желите да вашој породици за Божић обезбедите много материјалне добити у наредној години то ћете учинити тако што ћете на дан празника донети нешто ново у кућу.

К1инфо

 Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept