Početna » ОВО СУ НАЈБОЉИ пензиони системи У СВЕТУ Ова држава је на врху а ево и ЗАШТО

ОВО СУ НАЈБОЉИ пензиони системи У СВЕТУ Ова држава је на врху а ево и ЗАШТО

Рангирање је резултат анализе више од 50 индикатора и упоређивања 47 система пензија, који покривају 64% светске популације.

од Паланка данас
0 Коментар

Када је у питању поређење пензионих система широм света, Холандија је у врху, према недавном глобалном пензионом извештају Мерцер ЦФА института.


Најрелевантнија мерења била су ниво доступних пензија у приватном и јавном сектору, одрживост система да траје деценијама и квалитет његовог управљања.

Исланд је заузео друго место, док је прошле године био на првом, а Данска је трећа по мерењима за 2023. годину.

Већина европских земаља укључених у извештај добила је добру оцену.

Према извештају, потребна су само мала побољшања у Финској, Норвешкој, Шведској, Великој Британији, Швајцарској, Ирској, Белгији, Португалији и Немачкој.

С друге стране, Француска, Шпанија, Италија, Пољска, Аустрија и Хрватска, заједно са САД, имају велике ризике и/или недостатке које треба решити, наводи се у извештају.

 

На дну лествице су Индија, Филипини и Аргентина. Заједно са Турском и Тајландом, они деле најлошију позицију, оцену Д, што сугерише да без икаквих побољшања постоје озбиљне сумње у ефикасност и одрживост пензијских система ових земаља.

Ризици у систему

У извештају се истиче да су “системи пензијских примања широм света под притиском као никад пре”, због тренутно упорне инфлације, растућих каматних стопа и геополитичке неизвесности, што неминовно утиче на поврат улагања.

-Просечна старост становништва широм света наставља да расте на многим тржиштима, углавном на зрелијим – рекла је Маргарет Френклин, председница и извршна директорка ЦФА Института.

– Инфлација и растуће каматне стопе створиле су нову тржишну динамику која представља значајне изазове за пензионе планове. Такође видимо наставак ломова у вези са глобализацијом – казала је и додала: “Ово су само неки од све сложенијих изазова са ​​којима се суочавају пензиони фондови који на значајан начин утичу на пензионере.”

У извештају се цитира најновија ОЕЦД перспектива пензија из 2022. године, која препоручује креаторима политика широм света да прођу кроз неопходне реформе упркос тренутној финансијској и економској неизвесности, како би се избегло угрожавање добробити садашњих и будућих пензионера.

У извештају се препоручује и јачање пензија осигураних имовином (за разлику од паy-ас-yоу-го) што би могло допринети диверсификацији извора за финансирање пензионисања, чинећи пензионе системе отпорнијим.

Утицај вештачке интелигенције на пензионе системе

Вештачка интелигенција (AI) би требало да побољша учинак пензија смањењем трошкова и наглашавањем надолазећих ризика, наводи се у извештају.

Додатна употреба AI могла би укључивати ​​изградњу прилагођених портфолија и идентификацију тржишних аномалија, иако је мало вероватно да ће АИ бити у стању да прецизно предвиди кретања тржишта, тако да ће неизвесност остати, наводи се у извештају.

– Континуирано ширење AI унутар операција и одлука инвестиционих менаџера могло би довести до ефикаснијих и боље информисаних процеса доношења одлука, што би потенцијално могло довести до већег стварног поврата улагања члановима пензијског плана – казао је Дејвид Нокс, старији партнер у Мерцеру, преноси Ројтерс.

Годишње истраживање је такође указало на ризике од AI модела који генеришу лажне информације када се користе у новом контексту, као и од сајбер напада на податке корисника пензија.

Пензионисани.рс

 

 Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept