Početna » ОВО СУ НЕРАДНИ ДАНИ ЗА ПРАЗНИКЕ: Многи ће имати прави мали одмор почетком маја, ево тачних датума

ОВО СУ НЕРАДНИ ДАНИ ЗА ПРАЗНИКЕ: Многи ће имати прави мали одмор почетком маја, ево тачних датума

Оно што треба знати је и да припадници различитих вероисповести имају право на слободан дан када њихова верска заједница обележава неки празник

од Паланка данас
0 Коментар

Први мај и Ускрс ове године толико су се приближили да ће грађани имати омањи одмор на почетку месеца.Прва два дана маја су нерадна због обележавања Међународног празника рада, док се, за припаднике православне вероисповести, одмах на њих надовезују ускршњи празници. Нерадни дани током тих празника биће 3, 5. и 6. мај, што значи да ће једини радни дан у недељи бити субота, 4. мај. С обзиром на то да је у питању викенд, већина грађана вероватно и тај дан имају слободно, те могу да одморе пуних недељу дана.

Када су у питању припадници других вероисповести, католички хришћани имали су нерадне дане од 29. марта до 1. априла, с обзиром на то да је ове године размак између два ускрса више од месец дана и да су припадници католичке вероисповести тај празник прослвили још 31. марта.

Припадници исламске вероисповести су као нерадан дан имали први дан Рамазанског бајрама 10. априла, док ће наредни да буде Курбански бајрам, те ће припадници исламске вероисповести имати нерадан дан 16. јуна.

Шта ако државни празник пада за викенд?

Уколико неки од државних празника буде у недеју, правило је да се понедељак означи као нерадан дан. Исто се примењује и када су у питању верски празници, са изузетком Ускрса, који је увек у недељу.

Оно што треба знати је и да припадници различитих вероисповести имају право на слободан дан када њихова верска заједница обележава неки празник, а када су у питању православсци и када појединачно обележавају славу.
ЕспресоPovezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept