ОВОГОДИШЊИ ПРАЈД У БЕОГРАДУ ПРОТЕКАО МИРНО

Око хиљаду учесника Параде поноса одржане уз слоган „Љубав је закон“ прошетало је централним београдским улицама захтевајући од надлежних у Србији да усвоје Закон о истополним заједницама.

Шетња, која је почела и завршила се у београдском парку Мањеж, протекла је без инцидената, а манифестацију је обезбеђивао велики број полицајаца.

Уочи шетње, Филип Вуловић из тима организације београдског Прајда поручио је да је овогодишњи слоган манифестације „Љубав је закон“ јер је усвајање Закона о истополним заједницама главни захтев Прајда. Протестни део Прајда је и даље најважнији Прајд је протест против насиља, мржње, против свих облика дискриминације, против фашизма, као и против притисака на ЛГБТ+ особе. Прајд вик је укључивао преко 45 догађаја који су се смењивали на разним локацијама а обухватали су скупове, трибине, журке… рекао је Вуловић и поновио оно што су основни захтеви припадника ЛГБТ заједнице, и за шта се боре свих ових година.

  • усвајање Закона о истополним заједницама;
  • усвајање Закона о родном идентитету и побољшање здравствених услуга за транс особе;
  • брза и адекватна реакција државних органа и јавна осуда представника власти на говор мржње и злочине мотивисане мржњом према ЛГБТ+ заједници;
  • усвајање локалних акционих планова за ЛГБТ+ заједницу;
  • извињење свим грађанима Србије који су пре 1994. године били судски и на друге начине прогоњени због своје сексуалне оријентације и родног идентитета и
  • образовање и едукација младих о сексуалној оријентацији и родном идентитету.

Сара Мил

 


Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/ovogodisnji-prajd-u-beogradu-protekao-mirno/