ПАЧЕТИНЦИ ПРИКУПЉАЈУ ПОМОЋ ЗА ПОБРАТИМСКО СЕЛО ГОЛОБОК

Пачетин у Хрватској и Голобок код Смедеревске Паланке у Србији побратимска су места од 1975 године, а након недавног катастрофалног невремена које је захватило Србију, Пачетинци су одлучили да сакупљају помоћ страдалим побратимима.

Чим су у Пачетину чули да је лед потукао комплетне винограде, воћњаке, усеве, али и куће својих побратима мештани су се организовали и тренутно траје прикупљање средстава за помоћ Голобоку.

– Kако су нам они јавили готово да нема ни једне куће којој са западне стране нису полупани сви црепови и прозори. Чак је и крст на торњу цркве оштећен и искривљен. У том смислу ми смо одлучили да помогнемо скромнијим прилогом. Тренутно сакупљамо средства што је иницијатива нашег црквеног и месног одбора. Наша је жеља да то предамо једној или две породице у зависности од тога колико средстава сакупимо или евентуално да помогнемо обнови цркве, амбуланте или школе које су такође оштећене – каже мештанин Пачетина и један од иницијатора акције Срђан Секулић.

Средства се тренутно прикупљају на неколико адреса у самом месту, али и на жиро-рачун Српске православне црквене општине Пачетин : ХР60 2500 0091 1020 57787.

– Месни одбор Пачетин нема свој рачун па смо ускочили да помогнемо. Наша је хришћанска дужност и обавеза да помогнемо нашој браћи. Биће то скромна помоћ, али ако свако од нас да по мало, то би на крају неком могло пуно да значи. Увек је лепше давати, него узимати, а не дао Бог да нама треба помоћ, не сумњам да би и нама тако други помогли – каже парох пачетински протонамесник Ненад Kесоња.

Обичаји побратимства можда нису јаки као некада, али у Пачетину и Голобоку многи и даље одржавају те везе, а Пачетинци се притом сећају и помоћи која је њима стизала за време рата.

– Они су нама за време рата исто слали помоћ, а било је и личних контаката између побратима. Раније је то побратимство било далеко масовније када су људи, како из једног, тако и из друго места, одлазили са неколико аутобуса. Данас се то свело на свега неколико кућа, али још увек се те везе одржавају и једне године они долазе код нас, а друге ми код њих. Ове године је био ред на нас да идемо, а ево сада изгледа да ћемо морати да одемо раније него што смо планирали – закључује Срђан Секулић.

Извор Пачетина.хр

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/pacetinci-prikupljaju-pomoc-za-pobratimsko-selo-golobok/