четвртак, јун 20, 2024
Početna » ПАД РЕАЛНИХ ЗАРАДА СЕ НАСТАВИО: У ОВИМ СЕКТОРИМА СУ ПЛАТЕ НАЈВИШЕ СТРАДАЛЕ ЗБОГ ИНФЛАЦИЈЕ

ПАД РЕАЛНИХ ЗАРАДА СЕ НАСТАВИО: У ОВИМ СЕКТОРИМА СУ ПЛАТЕ НАЈВИШЕ СТРАДАЛЕ ЗБОГ ИНФЛАЦИЈЕ

Пад реалних зарада у Србији представља забрињавајући тренд који траје већ неколико година.

од Паланка данас
0 Коментар

У марту ове године, према подацима Министарства финансија, реална зарада у просеку мања за 1,5 одсто него пре годину дана.Kонтинуиран пад зарада: Пад реалних зарада у Србији започео је у октобру прошле године, када су зараде биле реално мање за 0,8% у поређењу са октобром 2021. године. Тренд се наставио, па је у марту ове године реална зарада у просеку била мања за 1,5% него пре годину дана. Смањење пада због смиривања инфлације: Смиривањем инфлације, пад реалних зарада смањен је на 0,1% за првих шест месеци према подацима из августа. Погођени сектори: Посебно су погођени запослени у јавном сектору, где је нето зарада у марту 2023. била реално мања за чак 5,4% него годину дана раније. Јавна предузећа су посебно у тешкој ситуацији са падом зарада од 13,8%.

Посебно су погођени запослених у јавном сектору: нето зарада је у априлу 2022. године била за 3,3 одсто мања него у априлу 2021. године, да би у марту ове године била реално мања за чак 5,4 одсто него годину дана.

Најгоре су прошли запослени у јавним предузећима, којима је зарада у марту чак за 13,8 одсто нижа него пре годину дана.

Образовање и култура: Сектор образовања и културе бележи континуиран пад стандарда већ 18 месеци, са кумулативним падом од више од пет одсто у марту 2023. године у односу на 2021. годину.

У сектору образовања и културе, реални пад нето зарада почео је још у септембру 2021. године, тако да они већ 18 месеци сваког месеца бележе пад стандарда.

Здравство: Здравство такође доживљава значајан пад реалних зарада, са кумулативним падом од 8,7% за две године у марту 2023. године.

Здравство је такође жестоко страдало: реална зарада је почела да пада још у децембру 2021. године. Kада се израчуна кумулативан пад за две године, у марту 2023. године реална зарада у здравству нижа је за 8,7 одсто.

Пензионери: Пензионери су једини који су делимично профитирали због ванредних повећања пензија у марту ове године, али то надокнађује претходни пад пензија од 3,4% у марту 2022. године. Kумулативно, реални раст пензија је свега 1,4%.

Ови подаци указују на озбиљан економски изазов у Србији, са нагласком на негативном утицају на зараде запослених, посебно у јавном сектору.

Нова економијаPovezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept