Početna » ПАКЛЕНИ ПЕТАК ПРЕД НАМА- А СТИЖЕ И САХАРСКИ ПЕСАК

ПАКЛЕНИ ПЕТАК ПРЕД НАМА- А СТИЖЕ И САХАРСКИ ПЕСАК

Петак ће бити најтоплији дан од почетка јуна. Освежење, веома изражено, стиже крајем дана. Ваздушни притисак биће у паду, после подне облачност ће захватити северозапад Србије, а током ноћи и остале пределе.

од Паланка данас
0 Коментар

Биће услова и за временске непогоде. За кратко време може пасти 20 -30 л/м2 кише. Док облаци не стигну биће сунчано и веома топло, а затим, пад температуре за 10 степени. Сутра јутарња од 16 степени, највиша дневна до 36. У Београду тропски топла ноћ, ујутру 24 степена. Дан сунчани и 36 у најтоплијем делу дана. Увече пљускови и грмљавина.Врхунац овог врелог таласа очекује се данас и у петак, уз максималне температуре од 32 до 36°Ц, у петал локално и до 37°Ц.

Осим вреле ваздушне масе, до нашег подручја са севера Африке пристижу и честице песка из Сахаре.

Огромне количине песка директно су са севера Африке стигле до Шпаније, Италије и Француске и то веома израженим јужним струјама.

Иако над нашим подручјем преовладава северозападно висинско струјање, песак до нашег подруча неће стићи директно са севера Африке преко Медитерана, већ са северозапада преко области Алпа и севера Италије, а реч је о честицама песка који су до запада и југопзада Европе претходно стигле са севера Африке.

Дакле, честице песка из Сахаре биће данас, а нарочито у петка присутне над Србијом, али највише над западним пределима Балкана, а ова појава биће највише видљива по замућености атмосфере и по замућености плаветнила неба, а нарочито по спектакуларним заласцима сунца.

Песак се неће дуго задржавати над Србијом.

Већ у петак увече до северозапада, а током ноћи и преко осталих предела Срббије очекује се продор хладног фронта, уз скретање ветра на веома јак северозападни, при чему ће веома снажно и изражено висинско северозападно струјање прочистити атмосферу од песка. Само у почетном тренутку погоршања, падавине у петак пред крај дана и увече могу садражати честице пустињског песка (пре продора хладног фронта и у зонама предфронталних грмљавинских олуја и нестабилности), а то би највише било видљиво на возилима и то по престању падавина.

Србија ће током викенда бити под утицајем снажног северозападног висинског струјања, па се очекују киша и пљускови без честица песка, а јак ветар потпуно би прочисто атмосферу од песка.

Иако ретка, ово је потпуно уобичајена и природна појава. Песак до нашег подручја најчешће стиже када је центар циклона присутан над централним и западним Медитераном или западном Европом и тада стиже директним путем. Овог пута над Италијом биће присутан антициклон, па песак неће стићи до Србије директно из Сахаре, већ у склопу антицклона јужним струјањем до југозапада и запада Европе, а северозападним до нашег подручја, што је веома ретка ситуација. Песак из Сахаре одговоран је за обојене или прљаве падавине или обојен (жут или црвен) снег.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept