Početna » ПАКЛЕНО ЛЕТО ПРЕД НАМА: Климатске промене разлог високих температура, 2024. екстремнија од 2023.

ПАКЛЕНО ЛЕТО ПРЕД НАМА: Климатске промене разлог високих температура, 2024. екстремнија од 2023.

Климатолог Ирида Лазић изјавила је данас да су климатске промене разлог за неуобичајено високе температуре у ово доба године и додала да су научници и метеоролози упозоравали да ће 2023. година бити екстремна, а 2024. године још екстремнија.

од Паланка данас
0 Коментар

„Ми смо у марту опазили летње, па чак и тропске дане. Кажемо да су тропски дани када је температура виша од 30 степени. Поставља се питање какво ће нам тек бити лето, и заиста се очекује да ова година буде екстремна“, рекла је она за Танјуг.


Претходно је Републички хидрометеолошки завод упозорио да је овај март био најтоплији март у историји од када се мере температуре,

Коментаришући извештај европске Службе за праћење климатских промена „Коперникус“ да је март глобално био за 1,68 степени Целзијуса топлији од просека за период од 1850-1900. године који се узима као референтна тачка за прединдустријски период, Лазићева је рекла да иако је у прошлој години он био топлији за 1,5 степени Целзијуса, то не значи да је прекршен Париски климатски споразум јер да би се то рекло, неопходно је да у континуитету од 20 година температура константно буде виша за 1,5 степени.

„Ово је нешто што се до сада никада није догодило, ни у историји од кад постоје мерења, а ни касније. Генерално клима је варирала у плус и минус 0,1 или 0,2 степена, а не преко један степен као што имамо сада, тако да је то веома екстремно“, додале је она.

На питање шта значи када стручњаци кажу да живимо у „позајмљеном времену“, Лазићева је рекла да друштво није наследило земљу од предака, већ позајмило од својих унука, због чега се поставља питање каква ће бити клима за 50 година.

„Морамо мислити коме остављамо планету. Када кажемо да се температура повећавала за 1,5 степени, то доноси екстремне ситуације попут екстремних топлотних таласа који је некада трајао пар дана, а сада траје 20, што је велики стрес по организам. Током лета када кажемо да је температура 42 степена, то је температура у хладу на два метра висине“, објаснила је она.

Напоменула је да суше могу да буду велики проблем за економију и животни стандард, истакавши да је Србија током сушних година имала огромне губитке у вредности од неколико милијарди евра.

 Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept