ПАЛАНАЧКА ПИЈАЦА БОГАТА КУПУСОМ-ВРЕМЕ ЗА КИСЕЉЕЊЕ

kupus1Хладнији дани који су пред нама уједно су и сигнал да спремање зимнице још увек није окончано: на ред долази кисељење купуса. Kупус за кисељење треба да буде чврст, а главице средње величине. Код нас је омиљен Српски мелез а познате локације за продају су поред паланачке Зелене пијаце, паланачки бувљак и аутобуско стајалиште код болнице као и улице око цркве где се паркирају продавци са ауто или тракторским приколицама а често је и гепек довољан за брзи транспорт мањих количина до купаца. Цена се тренутно креће од 15-20 динара на велико и уколико нисте оставили ову изузетно здраву намирницу сада је права прилика.

Буре са купусом држи се у подруму, где је температура ваздуха током зиме уједначена. Буре треба најпре добро опрати, заврнути и добро затегнути славину која служи за претакање купуса. Буре би требало сместити на место у подруму где ће да стоји и током зиме, али га треба мало подићи од пода ради лакшег претакања.

kupus2Припрема:

1. Зрели купус, чврстих главица, очистити од оштећених листова и оштрим ножем издубити “корен”. Направљено удубљење испунити сољу.

2. Дно бурета посути сољу и на то слагати посољене главице купуса, у просторе између главица ставити чевтртине купуса или по жељи још мање делове. Можете нарендати купус, посолити и напунити пластичне кесице које треба да избушите и чврсто затворите, па са таквим кесицама можете испунити простори између главица купуса, а код употребе није га потребно више резати.

3. Кад сложите сав купус, још додатно посолите садржај бурета и додајте воде да купус буде готово сав у води. Не треба да буде потпуно јер ће се његов волумен смањити па ће “сести” у буре, у чему му помажу тегови (камен, флаше с водом ). Пре стављања тегова добро је ставити притискивач (пластични, дрвене летвице).

4. После неколико дана треба купус преконтролисати и додати воде ако је потребно, а у следећим данима скупљати пену која се ствара на површини воде. Понекад је потребно опрати и тегове.

Главни показатељ успешности кисељења купуса је – поред доброг укуса купуса, што је пресудно – и дуготрајна бистрина расола. Дакле, по површини се не смеју појавити слојеви згуснуте беле пене која личи на буђ. Уколико се приликом стављања купуса испоштује наведени поступак, сарме и салата са алевом паприком биће беспрекорног укуса, а овако спремљен купус може да траје и до почетка јуна месеца.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/palanacka-pijaca-bogata-kupusom-vreme-za-kiseljenje/