ПАЛАНАЧКА РОМСКА ГРУПА „АМАРО ДРОМ“ НА 31. СМОТРИ РОМСКОГ СТВАРАЛАШТВА (ВИДЕО)

amaro-dromУ организацији Савеза друштава рома Србије у петак 21.октобра у Сурдулици, одржана је 31.смотра културних достигнућа Рома Србије.Уз бројне званице и Удружења из Србије најпре се у скупштинској сали Општине Сурдулица одржао Округли Сто на тему Социјалног укључивања Рома у Републици Србији као и на тему , Институциоинална подршка за неговање културе и традиције као основ за очување културног идентитета Рома у Републици Србији.

У Галерији Kултурног центра Сурдулица одржана је изложба фотографија под називом “Музичке среће-дах људи”, а затим се одржала и презентаација Етно ромске музике.

На централном градском платоу у Сурдулици наступала су Kултурно уметничка друштава из Сурдулице, Смедеревске Паланке, Ниша, Пирота, Беле Паланке… дувачки оркестри као и ромски естрадни уметници.

Центар за развој ромске заједнице Амаро дром из Смедеревске Паланке  чији је затупник Здравком Симић је са младим Ромима и Ромкињама основао неформалну групу КУД Амаро дром, који је имао запажен наступ на овој манифестацији.

Чланови КУД-а су ученице ОШ „Олга Милошевић“ и млади роми који су на тај начин промовисали своју културу и традицију као и школу као партнера у активностима удружења. Њихову тачку можете погледати у прилогу од 50 минута.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/palanacka-romska-grupa-amaro-drom-na-31-smotri-romskog-stvaralastva-video/