Početna » ПАЛАНАЧКИ БУВЉАК

ПАЛАНАЧКИ БУВЉАК

од Паланка данас
0 Коментар

Бувље пијаце, популарни „бувљаци“ налик су једни другима широм Србије. Овде се продаје све: и нове и старе ствари, алат, мали кућни апарати, одећа и обућа, тањири, чаше, слике, шерпе, тигањи, књиге, свећњаци…

Четвртак је сада главни дан за пијацу, бувљак је популаран за ситнице али и занимљиве комаде који могу да украсе кућу. Kакав је квалитет робе на импровизованим „тезгама“, друго је питање, јер се већином ради о коришћеним стварима, са мање или више оштећења. Ипак, на овом “тезгама” могу да се пазаре књиге, накит, разни комади потребни за мале бебе, гуме за бицикл…Тезге су на земљи али купцима то не смета.

На гомилама је гардероба, помешана женска, дечја и мушка, а сваки комад се продаје по цени од 50 динара, или три одевна предмета за сто динара, кад је акција.

У летње време овде се долази у 5 сати ујутру да би се заузела што боља позиција за продају, мада свако од редовних продаваца зна где је његово стално „радно место“. До свађе долази кад „конкуренција“ порани, па заузме место које неко сматра својим.

Продавци не желе да дају изјаве, кажу „мука их натерала“ да су на бувљаку. Међутим, у последње време импровизованих тезги, разлог је, како кажу продавци, све мање купаца.

Међу робом има и књига, часописа и стрипова, по цени од 20, 30 или 50 динара. По тој цени се може наћи и Добрица Ћосић или наш једини “нобеловац, Иво Андрић. Уникатни комади су чести на овој пијаци у Смедеревскеој Паланци. Од држача за свеће, до квалитетних стаклених чаша.

Бувље пијаце постоје и у многим европским градовима, а продавци су или породице које изнајме тезгу за продају нежељеног покућства, или комерцијални погони са великим избором искоришћене, секонд хенд робе.

A сваког 15. у месецу у Паланци се одржава и сајам пољопривредних машина што привлачи још већи број купаца и продаваца тако да се цела Србија сјати на ову трговину на отвореном и овај простор се испуни у целости.

Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept