ПАЛАНАЧКИ ЦРВЕНИ КРСТ ОБЕЛЕЖИО 16. НОВЕМБАР МЕЂУНАРОДНИ ДАН ТОЛЕРАНЦИЈЕ

У Kалендару активности Црвеног крста Србије дефинисано је и обележавање 16. новембра – Међународног дана толеранције.
Црвени крст Смедеревска Паланка је поводом Међународног дана толеранције организовао радионице посвећене Толеранцији и програму Промоцији хуманих вредности у градској основној школи „Олга Милошевић“, као и у подручном одељењу ове образовне установе у Придворицама. Акценат је стављен на превенцији вршњачког насиља. Радионице је реализовао вршњачки едукатор Никола Марковић уз асистенцију волонтера Црвеног крста и школског педагога Биљане Живковић .

Организација Уједињених нација за образовање, науку и културу (УНЕСЦО) установила је Међународни дан толеранције 1995. године. То је дан који све на свету подсећа на потребу поштовања и уважавања и особа које су другачије од нас.

Толеранција је прихватање различитости идеја и ставова, људи који припадају другим нацијама, вери, који су другачије боје коже или који говоре другим језиком.

Бити толерантан је морална дужност сваког појединца, одговорност и врлина. Толеранцији се учимо у оквиру породице, у школској средини и социјалном окружењу. Учећи се толеранцији, учимо и како да сукобе мирно решавамо, јер сукоби су саставни део сваке заједнице, живота сваког од нас. У Србији постоји 29 различитих етничких заједница, заједнице чине људи који су различити по својој вери, пореклу, националности, обичајима. У таквим околностима је веома важно да млади разумеју шта толеранција значи, како би на прави начин то могли да пренесу својим вршњацима и да стечена знања на адекватан начин примене у пракси.

Подизањем свести о толеранцији истовремено радимо и на подизању свести о проблемима, као што су насиље, конфликти, дискриминација. Толеранција је тема која је прожета кроз многе програме, активности Црвеног крста у Србији, ипак највише пажње јој је посвећено у оквиру програма „Промоција хуманих вредности“.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/palanacki-crveni-krst-obelezio-16-novembar-medjunarodni-dan-tolerancije/