ПАЛАНАЧКИ ЂАЦИ И СЛЕДЕЋЕ НЕДЕЉЕ У ШКОЛУ ПО 1. МОДЕЛУ НАСТАВЕ, ПОТВРДИЛО МИНИСТАРСТВО

Тим за праћење и координисање примене превентивних мера у раду школа донео је одлуку да се други модел организације образовно-васпитног рада, односно комбинована настава од понедељка, 11.  октобра 2021. године  примењује у средњим школама на територији 8 локалних самоуправа:

  • Београд
  • Велика Плана
  • Власотинце
  • Врњачка Бања
  • Лајковац
  • Лебане
  • Темерин
  • Шабац

Други модел наставе подразумева да се образовно-васпитни процес организује комбиновањем непосредне наставе и наставе на даљину, а одељења су подељена у групе.

Пре доношења одлуке, за сваку локалну самоуправу разматрани су општа епидемиолошка ситуација, подаци из надзора о оболевању од ковид-19 код ученика и наставника, као и подаци о утврђеним кластерима оболелих, односно броју одељења која су прешла на трећи модел наставе услед оболевања ученика.

У свим осталим основним и средњим школама у Србији се примењује први модел организације образовно-васпитног рада који подразумева непосредну наставу у школама.

Према подацима из надзора преузетим из електронског система „Сервис јавног здравља“ које је Министарству просвете, науке и технолошког развоја доставио Институт за јавно здравље „Милан Јовановић Батут“ у недељи од 27. септембра до 6. октобра 2021. године број оболеле деце школског узраста од 6 до 18 година је био 2774 (0.35%) оболелих.

У основним и средњим школама на територији Републике Србије, укупно је 71 (0.18%) одељење (16 и мање ученика), које је због најмање три случаја инфекције ученика у одељењу променило начин организације рада са непосредног рада на онлајн наставу у последњих 10 календарских дана. Укупно је 992 (2.48%) одељења (17 и више ученика) која су због најмање два случаја инфекције ученика у одељењу променила начин организације рада са непосредног на комбиновани модел у последњих 10 календарских дана и 120 (0.30%) група у којима се из комбинованог модела наставе прешло на онлајн (појава три случаја инфекције ученика) у последњих 10 календарских дана.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/palanacki-djaci-i-sledece-nedelje-u-skolu-po-1-modelu-nastave-potvrdilo-ministarstvo/