ПАЛАНАЧКИ ГИМНАЗИЈАЛЦИ ОБЕЛЕЖИЛИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ КОРУПЦИЈЕ (ВИДЕО)

Поводом Међународног дана борбе против корупције, који се обележава данас, паланачки гимназијалци су спровели акцију под називом „Мала антикорупцијска шетња“, делећи пролазницима у центру града летке и балоне покушали су да скрену пажњу на овај проблем.

Акција је организована у сарадњи са Удружењем грађана Свет речи из Велике Плане, уз подршку Америчке амбасаде у Београду, а спроводи се у  10 општина Подунавског, Поморавског, Браничевског и Шумадијског округа.

Корупција (на латинском corruption) значи поквареност, подмитљивост, истовремено означава злоупотребу службеног положаја ради остваривања личне користи. Историја показује да је корупција стара колико и држава и да се не може искоренити. Али, може се свести на минимални ниво.

Корупција постоји у готово свим друштвима и појављује се у многим сферама људског живота онемогућавајући на тај начин појединце да слободно уживају своја права. Корупција у најширем смислу представља сваку злоупотребу положаја од стране службеника или особе која врши одређену јавну функцију, а која за циљ има личну и/или материјалну корист. Корупција се манифестује на разне начине у разним државама, културама и периодима. Најчешће се јавља у облику поткупљивања државних службеника, али и изнуђивања новца грађана, затим као непотизам и проневере јавних средстава.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/palanacki-gimnazijalci-obelezili-dan-borbr-protiv-korupcije-video/