ПАЛАНАЧКИ ИСТОРИЧАР НЕМАЊА ДЕВИЋ И БОЈАН ДИМИТРИЈЕВИЋ ОБЈАВИЛИ КЊИГУ „БОСАНСКА ГОЛГОТА“

Нова књига, др Немање Девића и др Бојана Димитријевића, управо је изашла из штампе. Издавачи су Институт за савремену историју и Свет књиге. Писана је 75 година након „Босанске голготе“ ЈВуО и битке на Зеленгори.

Говори о најмање 15.000 краљевих војника који се након свог последњег јуриша и даље воде као нестали. Заснована је на богатој архивској грађи и теренском истраживању.

–Летос, приликом боравка у Калиновику, док нам је давао изјаву, један старац – сведок злочина упитао нас је тек пошто сам искључио камеру: „Децо, ваљда ја нећу због овога имати проблема?“ Жао ми је што то питање нисам успео да снимим, јер се и деценијама након ових догађаја о њима и даље говори шапатом. Удба је просто сатерала страх у кости људима. Ова књига је покушај да се тог страха ослободимо и дамо допринос исправљању једне историјске неправде, каже један од аутора, наш суграђанин, Немања Девић.

Термин „Босанска голгота“ настао је у емиграцији, међу ретким преживелим борцима ђенерала Драгољуба Михаиловића, као некакав чудовишни изданак „Албанске голготе“, коју су преживели њихови очеви у повлачењу из Србије у јесен и зиму 1915/16. Голготни пут кроз Албанију завршио се српском војничком победом 1918, а голгота у Босни завршила се потпуним поразом и ликвидацијама њених учесника.

 

Књига је заснована на богатој архивској грађи и теренском истраживању. Настала је на темељу неколико ранијих радова обојице аутора: монографијама Ђенерал Михаиловић иГолгота четника (Б. Димитријевић) односно Александар Милошевић – Српска прича (Н. Девић). Делови тих радова, који су у протекле двије године били веома добро прихваћени у читалачкој публици, инкорпорирани су и у ову студију.

Књигу можете купити на сајту ВОЈНА КЊИЖАРА.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/palanacki-istoricar-nemanja-devici-i-bojan-dimitrijevic-objavili-knjigu-bosanska-golgota/

2 comments

    • Стево on 26/02/2021 at 12:50

    НЕМАЊА ДЕВИЋИ – Молимо Вас исправите грешку у имену.

    • Majka on 26/02/2021 at 08:56

    Хвала ти Немања на истини за коју се бориш !!!!!!

Komentari su onemogućeni.