ПАЛАНАЧКИ МУЗЕЈ ГОСТУЈЕ У ЗРЕЊАНИНУ СА ИЗЛОЖБОМ „ИЗМЕЂУ КОСТИМА И ОРНАМЕНТА“

У уторак, 11. 09. 2018. године у Малом салону Народног музеја Зрењанин, отворена је изложба под називом „Између костима и орнамента – антропоморфне фигурине винчанске културе“. У питању је гостујућа изложба Народног музеја из Смедеревске Паланке, чији су аутори кустоси-археолози Ненад Шошић, Весна Скачков и конзерватор Драгана Ђурђевић.

Изложба се базира на тумачењу орнамената који представљају одећу или тканину. Циљ изложбе је да се антропоморфне фигурине винчанске културе сагледају у новом, маштовитијем виђењу. У стандардизованим тумачењима овог типа фигурина, углавном се истиче мотив богиње мајке, или је акценат на украсима, линијама и боји. Аутори су тежили другачијем тумачењу ових симбола у контексту онога шта они представљају – одевне предмете, накит, фризуру, шминку и друго. Публици су представљени налази са два најпознатија неолитска локалитета Паланачке општине – Медведњака и Селевца. Оба локалитета припадају периоду млађе фазе винчанске културе и карактерише их масовна производња антропоморфних фигурина.

Изложба је гостовала широм Србије, а део је представљен и светској јавности у Археолошком музеју у Удинама (Италија). Изложба ће зрењанинској публици бити доступна до 02.10.2018. године.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/palanacki-muzej-gostuje-u-zrenjaninu-sa-izlozbom-izmedju-kostima-i-ornamenta/