ПАЛАНАЧКИ МУЗЕЈ НЕ ПРЕСТАЈЕ ДА ИЗНЕНАЂУЈЕ: „ПРЕДСТАВЕ ЧОВЕКА“ У СПОМЕН ЗБИРЦИ ПАВЛА БЕЉАНСКОГ

Након Дома војске Србије у Београду крајем прошле године, изложба „Представе човека – ремек дела српског модернизма из збирке Народног музеја у Смедеревској Паланци“ аутора др Ане Милошевић се преселила у Нови Сад, тачније у Спомен-збирку Павла Бељанског.

Приликом отварања присутнима се обратила управница Спомен-збирке др Јасна Јованов, а изложбу је свечано отворио директор Народног Музеја у Смедеревској Паланци, Стеван Мартиновић. Поред тога што изложба пружа лапидаран преглед свих промена и одредница које је модерна донела у српско сликарство почетком XX века, она такође, кроз причу о стварању ликовне збирке, говори о заједничким вредностима фондова нашег Музеја и Спомен-збирке, као и о односу уметности и политике који се крајем шесдесетих и почетком седамдесетих година прошлог века очитавао у Смедеревској Паланци. Изложба је такође и репрезент помало изгубљеног сјаја Смедеревске Паланке и њеног односа према култури и уметности, али свакако сведок важности збирке коју наш Музеј баштини.

Из ове установе су нам потврдили да су посебно поносни на чињеницу да су се по први пут као Музеј појавили у Новом Саду и, надају се, да су на тај начин отворили врата неким будућим пројектима и сарадњама.

  • Где год да се појавимо публика је у чуду да једна мала и сиромашна Општина поседује збирку сликарства која је по свим параметрима једнака оним у великим, националним музејима. Отуда се и ми, када год видимо ову изложбу, или читаву ликовну збирку, сетимо и помислимо на Паланку која је у прошлим временима од једне „паланчице“ прерастала у озбиљан град, како је својевремено сведочио сликар Душан Мишковић. Заиста, ко не би у таквим тренуцима био поносан што долази из Смедеревске Паланке – закључио је директор ове установе, Стеван Мартиновић.

Изложба је свечано отворена 15. марта и трајаће до 4. маја.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/palanacki-muzej-ne-prestaje-da-iznenadjuje-predstave-coveka-u-spomen-zbirci-pavla-beljanskog/